• Cursusbegeleiders Heleen (linksboven) en Marianne en Menno (onder) en ouders Simon en Marieke.
• Cursusbegeleiders Heleen (linksboven) en Marianne en Menno (onder) en ouders Simon en Marieke. Foto: @Levien Vermeer

Gerichte aandacht levert rust op

regio • "We willen ouders helpen de pittige coronatijd positief te beleven", zeggen Marieke (36) en Simon (34) Bor, die de Parenting Children Course vier jaar geleden volgden, en nu online aanbieden via de organisatie ‘Hart voor de Waard’.

"Kinderen komen zonder handleiding, daarom is deze opvoedcursus voor kinderen van nul tot tien jaar zo waardevol." Hun nu zesjarige dochter had overigens geen moeite met het thuisonderwijs. "Misschien hielp het dat wij het lesgeven afwisselden met een ander gezin. Zo kon ze haar vriendinnetje toch blijven zien en met haar spelen."


Maar wat doe je als irritaties oplopen in je gezin? Je kind gerichte aandacht geven kan veel rust opleveren volgens Heleen de Groot (48). "Echte aandacht, al is het maar tien minuten, maakt dat je kind weer heel goed zelf langer kan spelen." Met haar man Gert-Jan heeft ze drie kinderen (14, 18 en 21), en samen met Menno en Marianne Bons, ouders van vier volwassenen, begeleidt ze de opvoedcursus.


De eerste tien jaar van een kinderleven zijn heel belangrijk, en de lat ligt erg hoog voor ouders, vindt Menno. Zijn vrouw is jurist, maar koos voor het fulltime moederschap. Hij was altijd weg, en heeft daardoor dingen gemist. "Maar ik kwam er gelukkig nog net op tijd achter dat je je kind vóór het elfde jaar alles mee moet geven wat je aan waarden wilt overdragen."


Vijf liefdestalen

"Het is leuk om gezin te zijn, maar het is logisch dat de druk soms oploopt als je tijdens een lockdown op elkaars lip zit en de kinderen ruzie maken", gaat Menno verder. Onderling ruziën is ook een vorm van leren, volgens Marianne. "Tafel afruimen door de kinderen ging altijd met geharrewar. Maar op die manier leerden ze onderhandelen ‘als jij dit doet, doe ik dat’."

Ze benadrukt dat elk kind anders is. Tijdens de cursus worden de vijf liefdestalen; vriendelijke woorden, tijd, aanraking, cadeaus en dienstbaarheid, behandeld. "Ieder kind, maar ook iedere volwassene vult met één of twee liefdestalen zijn of haar ‘emotionele tank’", zegt Heleen.


"Het ontdekken van de liefdestaal van elk kind heeft ons in de opvoeding geholpen. Ook samen dingen doen en taken geven aan de kinderen werkte voor ons."


Menno: "Wij hebben gemerkt dat investeren in je gezin als de kinderen jong zijn, veel oplevert en helpt in de periode wanneer ze tiener zijn. Investeren doe je met deze cursus, die uitgaat van Bijbelse principes maar geen normen oplegt."

Meer informatie en aanmelding: trainingen@hartvoordewaard.nl of kijk op:


q www.hartvoordewaard.nl