Duurzame doelen in 2030 halen

Duurzame doelen in 2030 halen

Vervolg van pagina 3

vijfheerenlanden • De meeste politieke partijen van de gemeenteraad van Vijfheerenlanden spraken dinsdag hun voorkeur uit voor duurzame energieopwekking met zonnepanelen op (agrarische) gebouwen in combinatie met kleinere windturbines (minder dan 25 meter hoog). Dit heeft de voorkeur boven het plaatsen van grote windturbines, aanleg van grootschalige zonneweides of een mix van die twee.

Door te kiezen voor energieopwekking op (agrarische) gebouwen in combinatie met kleinere windturbines kan de gemeente haar duurzame doelen tot 2030 halen, vindt Kees Vermaat (SGP). Ridvan Elmaci (CDA): "Er zijn voldoende mogelijkheden op de daken, maar misschien kunnen we samen met waterschap ook denken aan zonnepanelen op taluds en langs wegen.” "Eerst zoveel mogelijk daken, pas daarna aan de gang in het landschap”, oordeelde Kemal Koyuncu (PvdA). André Boer (ChristenUnie): "Grote zonneweides hebben niet onze voorkeur, zonde van de landbouwgrond.” Teus Meijdam is het daarmee eens: "We moeten zuinig zijn op het landschap.”

André van der Leest (VVD) kwam met een tegengeluid: Met zonnepanelen en windmolens gaat het niet lukken om in 2050 de CO2-uitstoot tot 0% te reduceren. “Het moet en kan echt beter.” Hij wil meer aandacht voor een lager energieverbruik. “Wat je niet verbruikt hoef je niet op te wekken.” Verder pleit hij (zoals voorgesteld in optie 3) voor een kleinschalige aanpak. “Op kleine schaal, per woning, per wijk of per kern, is opwekking en opslaan van zowel elektriciteit als warmte heel goed mogelijk.”
Ook kernenergie mag volgens hem niet worden uitgesloten.

Urgentie

D66 sluit geen enkele mogelijkheid uit. “Dat betekent grote windturbines, kleine windturbines, grote zonneweiden, maar ook nieuwe technieken”, betoogde raadslid Jaap Breur. "We hebben de opdracht om al voor 2030 een grote stap te maken. De urgentie is enorm. We kunnen het ons niet permitteren om te wachten. We kunnen niet zonder zon- of windenergie.”


Contractverlenging Dick Wammes

beesd • VV Beesd heeft het contract met hoofdtrainer Dick Wammes met een jaar verlengd. Het wordt alweer het vijfde seizoen van Wammes bij de zaterdagvierdeklasser. Carl Kroeze, trainer van het tweede elftal, heeft eveneens voor een jaar bijgetekend. Spelersgroep, staf, TC en bestuur hebben unaniem aangegeven veel vertrouwen te hebben in de aanpak. ”We zijn blij met de verlenging van de contracten en hebben er alle vertrouwen in dat we ons sportief verder kunnen ontwikkelen onder Dick Wammes en Carl Kroeze”, aldus Max Kroeze namens vv Beesd.