Communicatie over windmolens onder vuur

vijfheerenlanden • De politieke fracties in Vijfheerenlanden zijn kritisch over de wijze waarop het college communiceert over de plannen voor nieuwe (grote) windmolens in de gemeente. “De communicatie is in gebreke gebleven. Er is geen participatieplan. Dat is diep triest”, betoogde Teus Meijdam van VHL Lokaal dinsdag tijdens de commissievergadering Ruimte Verkeer & Economie (RVE).

Ook Ridvan Elmaci (CDA), Kees Vermaat (SGP) en commissielid André Boer (ChristenUnie) zijn ontevreden over de manier waarop verantwoordelijk wethouder Christa Hendriksen (D66) de zaak aanpakt. Elmaci: “Een jaar geleden was ons al een participatieplan beloofd. Maar het plan is er nog steeds niet.”

Elmaci had zich enorm gestoord aan de bewonersbrief, waarin enigszins voorbarig al drie locaties worden genoemd voor het plaatsen van windmolens: langs de A27 in de buurt van Lexmond, langs de A2 bij het windpark Autena en langs de A2 in de buurt van Zijderveld. “De zoekgebieden zijn gepresenteerd, zonder uitleg. Dat verdient geen schoonheidsprijs.”

“Hebben we geen stappen overgeslagen”, vroeg Meijdam zich af. “Heeft de bewoner nog wel wat te kiezen? Want draagvlak van onderaf levert meer resultaat op.”

Erik van Doorn (GroenLinks) was het niet eens met de kritiek. Hij vond juist dat er sprake was van een goede aanpak. “Alles is heel keurig neergezet. De zoekgebieden zijn bepaald op basis van bestaand gebied. Het zijn gegevens die al vastliggen.”

Bewonersgroep Tegenwind

Ook de communicatie met bewonersgroep Tegenwind in Zijderveld loopt nog niet bepaald van een leien dakje. De vereniging heeft twee weken geleden zo’n 25 vragen gesteld aan het college over de mogelijke plaatsing van twee tot drie windmolens in hun dorp.

“We hebben tot nog toe geen enkele reactie ontvangen”, klaagde inspreker Jan Reint Vink, voorzitter van de vereniging. “Hier begrijpen wij niets van. Hoezo participatie?”

De vereniging probeert naar eigen zeggen al twee jaar in contact te treden met de gemeente, maar zonder veel resultaat. Deze week is er overigens wel een overleg gepland met wethouder Christa Hendriksen.

Vervolg op pagina 7


Aimane Seqqual naar LRC Leerdam

leerdam • Aimane Seqqual verruilt zaterdagtweedeklasser Tricht volgend seizoen voor zaterdageersteklasser LRC Leerdam. De 24-jarige aanvaller, die te boek staat als snel en technisch vaardig, speelde eerder een aantal seizoenen voor WNC.