De klimaatbestendige AV over twintig jaar

regio • Aan het slot van het symposium probeerde Spaans helder te krijgen hoe onze polders er over twintig jaar uitzien. Het werd het nog niet erg concreet. Partijen willen behoedzaam opereren, omdat de belangen groot en vaak verschillend zijn.

Deelnemers waren: Mathieu Gremmen (heemraad en loco-dijkgraaf Waterschap Rivierenland), Eelke Kraaijeveld (wethouder duurzaamheid & energietransitie in Gorinchem), Lilian van den Aarsen (directeur staf Deltacommissaris) en Richard Slagboom, projectleider BlauwZaam Prachtlint.

Heikel punt is het waterpeil in agrarisch gebied, bleek ook nu weer. Gremmen: "Grote veranderingen zie ik vooral in de stedelijke omgeving. Hittestress is een belangrijk aspect. Het landelijk gebied zal ook een metamorfose ondergaan. We zijn bezig met een ander watersysteem.”
Slagboom durfde verhoging van het waterpeil te noemen, om inklinking van het veen en daarmee broeikasuitstoot tegen te gaan. "Ik denk dat je een ander soort boeren krijgt: waterboeren. Het wordt een verdienmodel voor boeren dat ze water vasthouden en water afgeven. En de biodiversiteit verhogen. Ook zullen we het waterpeil verhogen.”
Spaans keek naar Gremmen. "Krijgen we een ander soort boeren die gewend zijn aan een ander waterpeil?” Gremmen, voorzichtig: "Ik weet niet of het met een hoger waterpeil opgelost is. Dat geeft ook weer tegenwerking. We zullen met de boeren het water in de winter wel sneller moeten afvoeren en in de zomer langer moeten vasthouden. Dat wil niet zeggen dat we het waterpeil moeten verhogen, maar dat in het land genoeg water zit. Het is een verkeerde gedachte dat we het peil omhoog moeten brengen en er dan zijn, want juist vijf meter het land in, klinkt het in. Een constanter peil is vooral van belang voor agrariërs en voor biodiversiteit.”


Slagboom, resoluut: "We moeten gewoon gaan beginnen. Bij de gebiedsdeal worden tal van pilots gedaan.” Spaans: "We moeten onze comfortzone uit.” Gremmen: "Ik loop niet weg voor de grote uitdagingen. Maar het is belangrijk dat ondernemers hier hun brood kunnen blijven verdienen, een boer en iemand in de stad.” Spaans wilde geen zachte heelmeester zijn. "Welke pijnlijke besluiten zijn daarvoor nodig?” Gremmen, ontwijkend: "Ik ken geen regio waar de betrokkenheid bij water zo groot is als in de AV. Ik heb er vertrouwen in dat de regio de grote slagen die gemaakt moeten worden aankan." Spaans verwees naar de ruilverkaveling. "Is dat soort grote ingrepen nodig?” Gremmen: "Functies zouden kunnen veranderen.”