• Marieke, gemeenteraadslid van het CDA Vijfheerenlanden, staat op de (Utrechtse) kandidatenlijst voor de komende Tweede Kamerverkiezingen.
• Marieke, gemeenteraadslid van het CDA Vijfheerenlanden, staat op de (Utrechtse) kandidatenlijst voor de komende Tweede Kamerverkiezingen.

'Dit is zo'n mooi gebied, daar wil ik me voor inzetten'

Samen de wereld mooier maken

vijfheerenlanden • “Er zijn dingen die anders kunnen in het landelijk gebied. Daar wil ik graag mijn steentje aan bijdragen.” De Nieuwlandse – getrouwd, moeder van drie kinderen – debuteerde vier jaar geleden in de raad van Zederik. “Twee jaar lang maakte ik samen met mijn vader deel uit van de CDA-fractie. Een mooie ervaring.” Begin 2019 maakte ze – via voorkeurstemmen – de overstap naar de raad van Vijfheerenlanden.

“De belangstelling voor politiek heb ik van huis uit meegekregen. Mijn vader zat in de raad, er werd thuis veel over gesproken. Maar zelf vond ik het ook belangrijk om maatschappelijk betrokken te zijn. Politiek interesseerde me: debatteren en met anderen overleggen hoe je dingen voor de inwoners zo goed mogelijk kunt regelen – dat vind ik mooi.” Ook de keuze voor het CDA kreeg ze met de paplepel ingegeven. “Hoewel ik me breed georiënteerd heb: ik heb ook naar de standpunten van andere partijen gekeken. Maar de ideeën van het CDA spraken me toch het meest aan. Het is een gezinspartij met duidelijke normen en waarden, een christelijke achtergrond én uitgangspunten als respect voor elkaar, solidariteit en rentmeesterschap.” Als raadslid voelt ze zich als een vis in het water en laat zich tijdens vergaderingen steeds vaker horen. “Ik heb er inderdaad veel plezier in”, lacht ze. “Ik vind het belangrijk om met elkaar de maatschappij een stukje beter en toekomstbestendiger te maken.”


Bij de start van de sollicitatieprocedure voor de landelijke verkiezingen door het partijbureau kwam de gedachte bij haar op om te solliciteren. "Door de vraag van het bestuur van CDA Vijfheerenlanden raakte ik overtuigd en stelde me kandidaat.” Landelijk stelt de partij de eerste 50 kandidaten vast. Elke provincie heeft daarnaast een ‘staartlijst'. In Utrecht staat de Nieuwlandse op nummer zeven, wat resulteert in plaats 58 op de totale lijst. Dat maakt de kans om in de Tweede Kamer te komen niet zo groot. "Dat moet ik inderdaad heel veel voorkeurstemmen krijgen”, beaamt Marieke. "Het gaat er vooral om dat er nu een directe lijn naar Den Haag bestaat. Dat ik door kan geven wat hier speelt, zodat daar landelijk rekening mee gehouden kan worden. Denk aan de positie van de agrariërs. Ik vind het belangrijk dat de mensen in de regio zich vertegenwoordigd voelen.” Bovendien betekent haar positie op de landelijke lijst een mooi opstapje voor de toekomst. "Het raadswerk is prachtig om te doen. Het is daarom geen doel op zich om de landelijke politiek in te gaan, maar als de vraag komt, zeg ik niet bij voorbaat nee.” Marieke rekent op een positieve stembusuitslag voor haar partij. "We hebben nu negentien zetels. Ik verwacht dat dat er meer worden. Waarom mensen op mij moeten stemmen? Omdat ik enthousiast en gedreven ben en graag de belangen van het ‘platteland‘ vertegenwoordig. Dit is zo'n mooi gebied. Alles komt hier samen: steden, dorpen en een prachtig landschap. Daar wil ik me voor inzetten.”