Klanten zijn zich bewust van belang 'lokaal kopen'

Winkeliers: 'Het zonnetje schijnt weer'

leerdam • Dat geldt ook voor Wilbert van Best, eigenaar van Van Best Shoes in de Kerkstraat in Leerdam. “Ruim tweeënhalve maand hebben we niets verkocht, ook online niet. Vandaar dat we dolgelukkig waren dat we weer open mochten.”

Klanten moeten vooraf een afspraak maken, vier uur later kunnen ze terecht in de schoenenzaak. “Er wordt volop gebruik van gemaakt. Onze klanten vinden het leuk dat ze er even op uit kunnen en gezellig in de zaak rond kunnen snuffelen. Sommigen hebben lang verplicht thuis gezeten. Even winkelen zien veel klanten nu als een uitje.” Maar ook Van Best en zijn personeel genieten met volle teugen. “Heerlijk om weer te kunnen werken en ‘gewoon’ contact te hebben met onze klanten. Sinds woensdag schijnt het zonnetje bij ons.” Ook financieel komt de beperkte opening van de winkels voor veel middenstanders als geroepen, vertelt Van Best. “De afgelopen periode waren er nauwelijks inkomsten, maar de vaste lasten gaan wel door. Tien weken je winkel dicht, dat hakt erin. Dan komt de bodem van de schatkist van lieverlee in zicht. In Rotterdam zeggen ze: ‘een rinkelende kassa klinkt als muziek in de oren’. Dat kan ik alleen maar beamen”, lacht de ondernemer. De huidige situatie smaakt naar meer. “We kijken uit naar de tijd dat alles weer normaal is en ook de horeca open mag. Bij winkelen gaat het om het totaalpakket. Daar hoort ook bij dat mensen even een kopje koffie kunnen drinken.” Van Best is enthousiast over de trouw van zijn klanten. “Lokaal winkelen is belangrijk. En dat gebeurt ook. Mensen in Leerdam en omgeving gunnen het de lokale middenstanders."


Marli Mode

Marli Mode in de Fonteinstraat onderhield de afgelopen maanden intensief contact met haar klanten, vertelt eigenaresse Marjolein Wakelkamp. “We hebben een online etalage waar klanten zich konden oriënteren. Ze stelden een collectie samen die wij thuis bezorgden. Onze cliënten keken op hun gemak wat ze wilden houden en wat ze terug wilden stuurden.” Klanten reageerden positief op die aanpak, vertelt Marjolein. Vooral ook omdat bij het bestellen – onder meer via facetime – en bezorgen er persoonlijk contact mogelijk was. “Zo konden we van ‘mens tot mens’ met elkaar spreken. Ik vind dat belangrijk. De afgelopen 33 jaar hebben we een goede band met onze klanten opgebouwd.” Daarnaast stelde de onderneemster met haar cliënten pasrekken samen. De kleding kon thuis – met mondkapjes, op anderhalve meter – gepast worden. “Dat waren feestjes. Voor onze klanten, maar ook voor mij. Eén klant verwelkomde me met taart.”

Nu de mogelijkheden verruimd zijn, worden er volop shopafspraken gemaakt om een half uur of een uur - voor tweetallen is anderhalf uur beschikbaar - langs te komen. "Vanaf dinsdag mogen er zelfs drie klanten tegelijk binnen. Klanten staan te popelen om weer te shoppen. Mensen kiezen hun favoriete winkel en dan blijkt dat wij veel goodwill hebben opgebouwd. Klanten komen graag even snuffelen of vragen een styling advies. De persoonlijke contacten zijn hartverwarmend. Twee dames kwamen met een plantenbak binnen en zongen spontaan een liedje. Geweldig.” Ook Marjolein Wakelkamp kijkt uit naar de tijd dat alles weer ‘normaal' is. "Want dat betekent dat ‘corona' dan onder controle is. En ook omdat sommige branches - denk aan de horeca - het nu wel heel erg zwaar hebben. Ik heb met die mensen te doen. Zelf ben ik dankbaar voor wat er mogelijk is. Ik voel me een gezegend mens.”