Evenementen-motie verworpen

west betuwe • De gemeente West Betuwe heeft via de gemeentepagina een oproep gedaan aan organisaties van evenementen om geen aanvragen te doen voor evenementen in de zomer of het najaar van 2021. De fractie van Dorpsbelangen is ontstemd over deze oproep en probeerde vorige week tijdens de raad via een motie een rectificatie af te dwingen.

De motie werd verworpen met 13 stemmen voor en 17 stemmen tegen. Voor stemden Dorpsbelangen, ChristenUnie, Leefbaar Lokaal Belang en Verenigd West Betuwe. Tegen waren SGP, CDA, VVD, PvdA, D66 en GroenLinks.

De mededeling in het gemeentebulletin past volgens Dorpsbelangen niet binnen het West Betuws denken en handelen. "Organisaties en inwoners hebben perspectief nodig in deze moeilijke tijden", zo verwoordde Henk de Man het fractiestandpunt. "Ze moeten kunnen anticiperen op betere tijden en moeten daar nu al worden geholpen, samen met de samenleving." In de motie wordt het college verzocht om de mededeling te rectificeren en samen met de samenleving juist te zoeken naar ruimte en mogelijkheden voor evenementen. Aanvragers moeten op een 'West Betuwse' manier worden begeleid. Ook wordt gevraagd om een regeling te treffen voor het compenseren van organisatoren in die gevallen waarbij legeskosten in rekening zijn gebracht, zonder dat het evenement doorgang kon vinden vanwege maatregelen van de Rijksoverheid.


Veel fracties vonden de motie sympathiek, maar gezien de hoge besmettingsgraad niet realistisch. Frank Broedelet (VVD): "Lopen we niet het gevaar dat de koeien met gouden horens beloven en valse beloftes te doen?" Burgemeester Servaas Stoop: "Het is goed om mee te denken met organisatoren. We hopen dat er na de zomer weer meer kan. Maar formeel zijn we nog steeds gebonden aan blokkades. We mogen geen valse verwachtingen wekken."