GGD kan checks onder 11-jarigen niet inlopen

Inhaalslag gezondheidschecks 6-jarigen

west betuwe • Het is volgens de GGD niet haalbaar om ook nog de achterstand van de gezondheidschecks onder 11-jarigen in te lopen. Voor deze jongeren uit groep 8 die volgend jaar naar het Voortgezet Onderwijs gaan en een verhoogd risico hebben, wordt nog wel bekeken of een gezondheidscheck mogelijk is. Dat gebeurt in samenspraak met de school.

In antwoord op schriftelijke vragen van D66 antwoordt het college van West Betuwe dat de Jeugd Gezondheids Zorg tijdens het afgelopen coronajaar en de lockdown te maken heeft met steeds weer wijzigende richtlijnen. "Mondkapjes, spatschermen, digitaal/ fysiek contact, scholen dicht/open/dicht, frequent wijzigend landelijk beleid. Het is voor de JGZ continu aanpassen geweest."


De GGD kon het werk vorig jaar amper aan. Medio augustus tot eind september was het aantal besmettingen in de regio zo hoog, dat moest worden opgeschaald naar niveau 'Zorgelijk'. Voor medewerkers was de werkdruk langdurig onverantwoord hoog. Veel GGD'ers meldden zich ziek. Artsen stapten over naar het RIVM, met als gevolg dat de overige medewerkers onverantwoord zwaar werden belast. Eind september was de situatie verder verslechterd.


Extra ondersteuningsvraag

De besmettingen op scholen leidden tot een sterke ondersteuningsvraag. Om hierin te voorzien is een speciaal team opgericht, dat zich ging bezighouden met zogenaamd Bron- en Contactonderzoek. De JGZ-medewerkers hebben ervoor gezorgd dat het team zeven dagen per week actief was. "Dit voorzag in de grote behoefte van de scholen, die te kampen hadden met veel onrust bij de ouders en binnen de scholen een grote handelingsverlegenheid", schrijft de GGD. "De toegevoegde waarde die het BCO-scholenteam had, was groot. Dat werd ook gezien door onze JGZ-medewerkers die, hoewel het aan hun hart ging de individuele ondersteuning van kinderen en ouders tijdelijk te moeten staken, zich zeer gedreven en loyaal in hebben gezet voor de ondersteuning aan de scholen."

'Niet in gevaar'

Het college van West Betuwe benadrukt in de raadsinformatiebrief dat het uitermate belangrijk is dat ook in tijden van thuisonderwijs/ lockdown de fysieke en geestelijke gezondheid van kinderen in de gaten wordt gehouden. "De GGD verzekert het college dat zij alle kinderen en gezinnen met een verhoogd risico ook nu in de gaten houden en in contact blijven."

De coronapandemie heeft er bij de GGD voor gezorgd dat veel taken moesten worden afgeschaald. De screening van migranten op tbc is uitgesteld en de vaccinaties tegen tuberculose zijn tot nader order uitgesteld.


Ook de adviezen aan en de vaccinaties voor reizigers werden ingeperkt. De spreekuren over seksuele gezondheidszorg werden eveneens op een lager pitje gezet. Niet-directe consulten (bijvoorbeeld herhaalconsulten) werden uitgesteld.


Wmo

De onderzoeken en het toezicht bij de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) kwamen echter niet in gevaar. De doorlooptijden van onderzoeken waren en zijn wel langer omdat toezichtbezoeken worden aangepast aan de coronamaatregelen.