• Jurgen Duijster met een vaas van Maxi Pretorius.
• Jurgen Duijster met een vaas van Maxi Pretorius. Foto: Mimi van Rossem

Transfer Solutions wilde iets doen voor bezoekers aan Leerdam

'Glas hoort gewoon bij Leerdam'

leerdam • Een wens kwam vorig jaar uit voor het ITC bedrijf Transfer Solutions uit Leerdam. Na jaren een pand te hebben gehuurd aan de Stationsweg verhuisde het bedrijf vorig jaar naar het oude Rabobankgebouw op het Dr. Reilinghplein.

Het pand stond al langer op het verlanglijstje van Transfer Solutions, want toen de discussies nog gaande waren over de komst van super Nettorama naar het plein, stelde het bedrijf al voor om van pand te ruilen om de te verwachte (verkeers)drukte tegen te gaan. Inmiddels is Transfer Solutions al helemaal gesetteld in haar nieuwe onderkomen op het recent vernieuwde Reilinghplein.


Het pand heeft zowel binnen als aan de buitenkant een ware metamorfose ondergaan. Wat ook opvalt, is de mooie glaskunst die op de sitetables voor de grote ramen staat.

Mededirecteur van Transfer Solutions, Jurgen Duijster, vertelt hierover: “Wij zijn als bedrijf zeer blij met dit pand op dit mooie vernieuwde plein. Omdat we op de looproute zitten van het station naar het centrum vonden we dat we iets moesten doen voor de bezoekers aan Leerdam. Al snel dachten we aan glas. Want dat hoort gewoon bij Leerdam."


Dus werd er contact gezocht met Hélène Besançon en Laurens Geurtz, conservator en marketeer van het Nationaal Glasmuseum Leerdam. "Samen hebben we bedacht dat het mooi zou zijn als we voor de grote ramen van ons pand op sidetables wisselende tentoonstellingen met glaskunst zouden inrichten. Dit is zeker leuk voor de mensen die 's avonds of in het weekend, als wij gesloten zijn, over het plein lopen. We hebben daarom ook spotjes boven de ramen gehangen zodat de mensen ook in het donker kunnen genieten van de glaskunst die hier staat.”


Maxi Pretorius

Op voorstel van Hélène staat er als eerbetoon glaskunst van Maxi Pretorius, de vorig jaar overleden Zuid Afrikaanse glaskunstenares die vaak in de Leerdamse Glasblazerij aan het werk te zien was, op de sidetables voor de ramen.

Met het showen van mooie glazen kunstwerken wil het bedrijf haar betrokkenheid aan Leerdam tonen. Transfer Solutions is een zeer maatschappelijk betrokken bedrijf dat wereldwijd maar ook lokaal vele maatschappelijke doelen steunt. Maar het bedrijf waar ongeveer 175 mensen werken, heeft ook oog voor de schoonheid van Leerdam en haar glas.

Duijster: "Door het tonen van glaskunst en door ons in te zetten voor de promotie van Leerdam hopen wij ons steentje bij te dragen aan het bevorderen van het toerisme.”


Alles ademt glas

Maar niet alleen glaskunst voor de ramen verwijst naar Leerdam als Glasstad. De hele inrichting verwijst naar glas, de glazen kubussen die op het plein staan en typische Leerdamse producten. Ook hebben de vergaderkamers namen gekregen van bekende glaskunstenaars. In overleg met Hélène Besançon zijn de vier vergaderruimtes vernoemd naar de glaskunstenaars Andries Copier, Chris Lebeau, Luciënne Bloch en oud directeur van de Glasfabriek Petrus Marinus Cochius. Verwijzend naar de kernwaardes waar de glaskunstenaars voor staan. Zo staat Luciënne Bloch voor duurzaam en vernieuwend. Dit past zeker bij een bedrijf als Transfer Solutions.


Tot slot merkte Duijster op het jammer te vinden dat vanwege de corona, dat ook op zijn bedrijf een grote impact heeft, nog geen opening - of jubileumfeest heeft kunnen geven. “Maar dat hopen we volgend jaar alsnog te kunnen doen. Dan wordt het een dubbel feest want wij zijn vorig jaar begin oktober naar dit pand verhuisd, en op 1 november 2020 bestond het bedrijf 25 jaar. We willen mensen zodra het veilig kan, de gelegenheid bieden om een kijkje bij ons te komen nemen”, meldt Duijster.


Mimi van Rossem