• Theo Witjes (l) en Hans Renes bij het al half gesloopte schuurgedeelte van de Voorstraatpanden.
• Theo Witjes (l) en Hans Renes bij het al half gesloopte schuurgedeelte van de Voorstraatpanden. Foto: @Levien Vermeer

Sloop panden Asperen zorgt voor commotie

asperen • Een aantal Voorstraatbewoners in Asperen hebben een brief door de bus gehad van Robert Versteeg van VVR Vastgoed Realisatie in Leerdam, nadat er vorige week commotie ontstond naar aanleiding van de containers die onaangekondigd voor de deur van nummers 4 en 6 verschenen.

"Terwijl de gemeente al in 2019 beloofde ons in te lichten over de ontwikkeling rond de unieke stadsboerderij", aldus Theo Witjes, voorzitter van de historische vereniging Oud Asperen. Regisseur Ruimtelijke Ontwikkeling van West Betuwe Frits Schmidt begrijpt de onrust, laat hij weten, en belooft zijn contactpersoon van de ontwikkelaars te vragen de omgeving te informeren. Versteeg weerspreekt de lezing dat de panden gesloopt worden. "Alleen de schuren die als stal in gebruik waren en tegen de woningen aangebouwd zijn, worden gesloopt. De woningen blijven dus staan en de voorgevels worden grondig opgeknapt, met respect voor oorspronkelijke details." Voorstraatbewoner Hans Renes is lid van Oud Asperen, maar is ook vanuit zijn beroep als historisch-geograaf begaan met hoe de panden behandeld worden. "Het inwendige is vorige week al behoorlijk gesloopt, en authentieke sporen zijn onzorgvuldig vernietigd." Beide woningen maken deel uit van een karakteristieke reeks herbouwpanden van na de stadsbrand in 1896, weet hij. "Van Voorstraat 4 vermoed ik evenwel dat grote delen ouder zijn, en hergebruikt bij de herbouw." Het gaat om één van de laatst functionerende stadsboerderijen van Nederland, zegt Renes. "We weten erg weinig van dit soort kleine steden, dus het is zelfs van landelijk belang om eerst bouwhistorisch- en archeologisch onderzoek te doen naar de betekenis van deze locatie. Het is bovendien een kwetsbare plek voor nieuwbouw, met risico op beschadiging van het, er pal naastgelegen, Rijksmonument de Hervormde Kerk."

De voorkant van het perceel is van Versteeg, de achterkant van Bouwbedrijf Bloed uit Ede. Diens contactpersoon, architect Van Loosbroek, zegt over het nieuwe complex dat in de plaats van de oude schuren voorzien is. "Het wordt een soort vloedschuur met vijf of zes wooneenheden." Theo Witjes is er niet gerust op. "Ik heb gezegd dat Oud Asperen het betreurt dat het oorspronkelijke stadsgezicht aan de Stadswal verdwijnt door iets moderns neer te zetten, hoeveel moeite er ook voor gedaan wordt om het ontwerp in te passen." Erfgoedvereniging Bond Heemschut is het met Oud Asperen eens dat gemeente en omgevingsdienst zorgvuldiger hadden moeten handelen. Witjes: "We zullen ons gaan inspannen voor aanwijzing van beschermd stadsgezicht en monumentenstatus van andere authentieke panden en locaties, om te voorkomen dat dit zich herhaalt." Volgens Versteeg kan er nog bij de bestemmingsplanprocedure en tijdens het traject voor een omgevingsvergunning bezwaar gemaakt worden. Dit wordt bevestigd door Tom den Dekker van gemeente West Betuwe.