• Ilse heeft inmiddels 10 jaar haar eigen winkel Bloem & Zo.
• Ilse heeft inmiddels 10 jaar haar eigen winkel Bloem & Zo.

'Zonder passie red je het niet'

leerdam • Naast hard werken en lange dagen maken, hoort vooral passie bij het zelfstandig ondernemerschap, volgens Ilse Kortenoever van Bloem & Zo. "Zonder passie red je het niet."

Ilse zit al bijna dertig jaar in het bloemenwereldje. Ooit begon ze als zaterdaghulpje en tien jaar geleden vestigde ze zich, onder de naam 'Bloem & Zo bij Ilse' in Leerdam. Zes jaar geleden verhuisde ze met haar zaak naar het Europaplein. Wie op zoek is naar boeketten die zowel uitbundig zijn, als een vleugje landelijk uitstralen, moet zeker bij Ilse langs. Maar er is meer te koop bij Bloem & Zo: veldboeketten, strakke bloemstukken, potterie en allerlei leuke, aparte èn betaalbare cadeauartikelen. Daarnaast is Bloem & Zo gespecialiseerd in het met de grootste zorg maken van rouw- en bruidswerk. "Bij rouwwerk luisteren we naar de wensen van de klant, en samen bepalen we welke bloemen we kunnen gebruiken. Het eventueel toevoegen van een persoonlijk aandenken zorgt voor een mooie herinnering, legt Ilse uit. "Het beletteren van de linten hebben we in eigen beheer en hierdoor kan elke gewenste tekst worden gedrukt. Maar ook voor bruidswerk is men bij Bloem & Zo aan het juiste adres. Een bruidsboeket, de corsages, autoversiering of de aankleding van de trouwlocatie: in overleg met het bruidspaar kan dat allemaal door ons worden verzorgd."

Bloem & Zo werkt met een team van vier bloemisten die allemaal hun eigen vaardigheid, inventiviteit, creativiteit en inbreng hebben. "Het is de kunst om het publiek te blijven triggeren, en dat gebeurt onder andere doordat de presentatie van de winkel met de seizoenen mee verandert. Bloemen kopen is een beleving. Voor het team is het telkens weer een uitdaging om alle klanten, of dat nu is voor de sfeer in huis of als cadeau, met iets moois en fleurigs de deur uit te laten gaan." En omdat geen enkel boeket op dezelfde wijze wordt samengesteld, lukt dat prima. "We zijn allemaal positief ingesteld, flexibel en open naar onze klanten", merkt Ilse op. "Ik heb het mede aan mijn fantastische team te danken dat Bloem & Zo zo'n succesvolle winkel is geworden."

Bloem & Zo bij Ilse is gevestigd aan Europaplein 17 in Leerdam. Meer informatie is te vinden op www.bloemenzoilse.nl.