• Annemieke Kleen (l) en Pauline Vrij in het koude Lingewater met ‘verlichte’ pet voor de veiligheid.
• Annemieke Kleen (l) en Pauline Vrij in het koude Lingewater met ‘verlichte’ pet voor de veiligheid. Foto: Levien Vermeer

Winterzwemmen in open water

'Je voelt dat je leeft: je staat echt áán'

heukelum • Geloof het of niet, maar Pauline Vrij (53) en Annemieke Kleen (60) hebben met een buitentemperatuur van min dertien graden gewatertrappeld in de Linge. "Voor een open plek moesten we eerst het ijs kapot maken bij de steiger."

Het wordt ook wel walruszwemmen genoemd: winterzwemmen in open water. Pauline: "Je voelt dat het water steeds kouder wordt, vooral aan je handen is dat het meest irritant. Als je lichaam van 37 graden in water komt van 1 graad, wordt het bloed weggetrokken naar de hersenen en de vitale organen. Wij zijn ons nu veel bewuster van hoe het lichaam werkt."


Net verhuisd

De overbuurvrouwen hebben elkaar gevonden in de liefde voor zwemmen. Beiden wonen nog niet zo lang in Heukelum, de één is verhuisd vanuit Utrecht, de ander uit de omgeving van Zwolle, hoewel ze ook in Dalem woonde. "Van daaruit ging ik naar het Caribabad, maar nu heb ik een mooi zwembad voor de deur", lacht craniosacraal therapeut Annemieke, waarmee ze doelt op de Linge: het uitzicht van basisschooldocent Pauline. Zij ging al twee tot drie keer in de week zwemmen in het riviertje.


"Mijn passie voor water is al vrij jong ontstaan, in vakanties met mijn ouders gingen we vóór de ochtenddouche altijd even 'een duikje nemen' als er water in de buurt was. Dan begon je dag pas goed."


Veiligheid

De dames waren elkaar al een aantal keer in het water tegengekomen, vertelt Annemieke. Toen het kouder werd spraken ze af om vanwege de veiligheid voortaan gelijktijdig te gaan.


"We zwemmen soms al om 6 uur 's morgens, als het nog donker is. Met kouder water bestaat het risico op kramp, dan is het fijn als je samen bent." Maar tot nu toe hebben ze alleen kramp in een klein teentje gehad.


Dansende lichtjes

Leden van de roeivereniging gaven de dames de tip een pet op te zetten. "We vallen anders nauwelijks op", verklaart Annemieke. Ze laat een foto zien van een ijsvogel op een hek. "De ijsvogel denkt dat we een eend zijn. Omdat alleen ons hoofd te zien is vormen we geen bedreiging, dus we kunnen heel dichtbij komen."


De dames hebben nu dus een fietslampje op hun pet gespeld. Annemieke vertelt: "De schipper van een sleepboot uit Urk zette de motor stil en kwam de stuurhut uit om het vreemde fenomeen van die dansende lichtjes op het water te onderzoeken."


Natuurlijk houden ze het vaarverkeer zelf scherp in de gaten. "Lange afstandszwemmers hebben een boei om hun pols, maar zover gaan wij niet."


Gelukshormonen

Het zwemmende duo is meer over koude-training gaan lezen, op internet, en in de boeken van de bekende 'ijsman' Wim Hof. Annemieke vindt het belangrijk dat er juist in deze tijd aandacht is voor wat mensen zelf kunnen doen om gezond te blijven.


"Winterzwemmen verbetert je doorbloeding, versterkt je immuunsysteem en de elasticiteit van je vaten, stimuleert de aanmaak van zogenaamd bruin vet dat warmte produceert waardoor je het minder snel koud hebt, en door verbranding ervan kun je afvallen. Bovendien bevordert de kou de aanmaak van de gelukshormonen serotonine en oxytocine."


Ze vervolgt: "Als ik ’s ochtends de gordijnen opendoe en ik zie de Linge dan denk ik: 'ja ik ga!'" Pauline vult aan: "Je komt uit je comfortzone en je voelt dat je leeft: je staat echt áán."


Er is ook nog een duurzaam voordeel aan winterzwemmen, vertellen de dames lachend: "Nu we meer bruin vet aangemaakt hebben, kunnen we thuis de thermostaat een graadje lager zetten."


Levien Vermeer