• De brand leidde tot veel rookontwikkeling.
• De brand leidde tot veel rookontwikkeling. Foto: Max Liet - ZHZ Actueel

Brand veroorzaakt door sloopwerkzaamheden

Brandwerende wand redt Xella-fabriek

vuren • Door het bluswerk van de brandweer, maar vooral door een brandwerende wand kon worden voorkomen dat de brand oversloeg naar de naastgelegen cellenbetonfabriek van Xella.

Er werd na het uitbreken van de brand al vrij snel opgeschaald naar 'zeer grote brand', een situatie die een nauwe en gecoördineerde samenwerking vereist tussen de regionale hulpdiensten. Veel brandweerkorpsen uit de omgeving (waaronder West Betuwe en Gorinchem) verleenden assistentie, evenals de brandbestrijders van de blusboot uit Tiel. De brandweer was met groot materieel aanwezig. Er werden onder meer vijf tankautospuiten en twee hoogwerkers ingezet voor de bestrijding van de brand.

De brand leidde tot veel rookontwikkeling. De Veiligheidsregio adviseerde omwonenden om niet naar de brand toe te komen en ramen en deuren bij rookoverlast te sluiten. Dit advies werd ook gedeeld door de gemeente West Betuwe. De omwonenden hoefden echter niet hun huizen uit. De wind stond gunstig en de rook verspreidde zich over de uiterwaarden richting de Waal. Toeschouwers bleven op deze zonnige laatste vrijdag in februari op grote afstand.


Rond 14:30 uur was de brand onder controle en konden de meeste eenheden terug naar de kazerne. Inmiddels is bekend dat de brand is ontstaan bij sloopwerkzaamheden op het dak van de oude kalksteenfabriek. "Er is gebruik gemaakt van een snijder en daarbij is vonkje overgesprongen", zegt woordvoerster Annemarie Koop van de Veiligheidsregio Gelderland Zuid.


Geen gewonden

Er vielen bij de brand geen gewonden, omdat op het moment dat de brand uitbrak de medewerkers in de fabriek aan het schaften waren. De Xella-fabriek liep wel enige waterschade op. Dat de brand niet oversloeg had ook te maken met de brandwerende betonwand, die de fabriek zelf produceert. Aangezien de cellenbetonfabriek van Xella geen schade opliep, kon de productie en de leveringen van de producten gewoon worden gecontinueerd.

De oude kalkzandsteenfabriek Loevestein, waar de brand uitbrak, was tot 2003 in gebruik en is in eigendom van Xella. De hal werd nog sporadisch gebruikt.


Cellenbeton

Xella is een grote naam op het gebied van de productie van cellenbeton, dat wordt gebruikt bij veel nieuwe woningbouwprojecten. De Vurense locatie van het bedrijf is nog vooral bekend onder de merknaam 'Ytong cellenbeton'.

Aardig detail is dat Xella bij vakgenoten een grote naam heeft verworven op het gebied van brandveilig wonen. Twee jaar geleden organiseerde het bedrijf drie tafelsessies om het onderwerp uit te diepen. "We zijn heel blij dat we bij deze brand zijn gered door de brandwerende betonwanden, die we zelf produceren", reageert plant manager Peter van Doorn.