Raad VHL bespreekt vier energie-opties

vijfheerenlanden • De politiek in Vijfheerenlanden gaat op dinsdag 2 maart in debat over de energietransitie. Naast grootschalige energieopwekking met grote windturbines liggen drie andere opties voor: door middel van grootschalige zonneweides, met zonnepanelen op (agrarische) gebouwen in combinatie met kleinere windturbines en ten slotte via een mix van grootschalige windenergie, aangevuld met kleinschalige zonneweides.

Volgens het raadsvoorstel bestaat er minder maatschappelijke weerstand tegen (grootschalige) zonneweides dan tegen windturbines. Evenals bij windenergie zal het volgens het college lastig zijn om de zonneparken aan te sluiten op het net, doordat er te weinig capaciteit is. Er zal in de toekomst uitbreiding van de capaciteit nodig zijn. "Wanneer gewerkt wordt met wat uitgestrekter zonneweides zijn er kansen om ook natuur te ontwikkelen tussen de zonnepanelen. Hierbij is dan wel een groter gebied nodig dan wat nodig zou zijn bij een intensief gebruikte zonneweide. Wanneer gronden, door bijvoorbeeld bodemdaling, minder geschikt worden voor landbouw is het een optie om deze in te zetten voor energieopwekking met zonnepanelen." De LTO heeft al laten weten geen voorstander te zijn van energieopwekking met zonnepanelen, omdat dit ten koste gaat van landbouwgrond. Vooral bij intensief ingerichte zonneweides loopt de kwaliteit van de bodem onder de panelen terug."

De LTO heeft een plan aan de portefeuillehouders overhandigd om energie op te wekken met zonnepanelen op de agrarische gebouwen in het landelijke gebied en met kleine windturbines bij de boerenbedrijven. Zij hebben berekend hoeveel energie hiermee opgewekt kan worden. "Het is een mooi voorbeeld van zuinig ruimtegebruik om de panelen op de gebouwen te plaatsen, die er toch al staan. De kleine windturbines staan al bij enkele bedrijven in onze gemeente. Ze vallen nauwelijks op en veroorzaken geen overlast." De combinatie energie vanuit zon en wind zorgt voor een vrij gelijkmatige stroomopbrengst, wat gunstig is. Nadeel is dat de aansluiting kostbaar is, waardoor deze optie in veel gevallen niet exploitabel is.

Bij een mix van zonne- en windenergie komt je volgens het raadsvoorstel tot een meer gebalanceerde stroomopwekking. "Dag en nacht en bij alle weersomstandigheden wordt energie opgewekt." Het kan een mooie oplossing zijn voor kernen, die zelf energieneutraal willen worden (zoals Everdingen). "Het is belangrijk dat inwoners zelf verantwoording willen nemen voor de energieopgave", aldus het opiniestuk.