• De bouw van Windpark Autena in 2019.
• De bouw van Windpark Autena in 2019. Foto: Nico van Ganzewinkel

Gemeente Vijfheerenlanden: 'Ervaringen zijn positief, weinig klachten'

Windmolens Autena: weinig overlast

vijfheerenlanden • “Er zijn geen klachten meer over slagschaduw en de molens hebben ook geen nadelige effecten op de ecologie." Kruijt deed haar uitspraak donderdag tijdens het VHL Plein.

De windmolens bij Autena leidden enkele jaren geleden tot heftige politieke discussies in de voormalige gemeente Vianen. Tegenstanders betoogden dat er rekening moest worden gehouden met veel ellende op het gebied van geluidsoverlast, trillingen, slagschaduw en natuurschade. Maar volgens Kruijt is het achteraf allemaal reuze meegevallen. “De overlast is minimaal.” De drie knoeperds in de ellenboog tussen de rijkswegen A27 en A2 leveren bij elkaar zo’n 10 MegaWatt aan elektriciteit, en voorzien zo’n 7500 huishoudens van energie. Kruijt: “De drie windmolens bij Autena leveren net zoveel energie als de vijf windmolens bij Nieuwegein.”


Zoekgebieden

De gemeente Vijfheerenlanden wil tot 2030 nog drie windturbines plaatsen. Dat is de gemeente 'verplicht' in het kader van de Regionale Energie Strategie. De regio heeft vorig jaar richting het kabinet moeten aangeven hoeveel energie er de komende jaren kan worden opgewekt. Na 2030 zullen ook wellicht nog meer windturbines moeten worden geplaatst.


Momenteel wordt in de gemeente Vijfheerenlanden gezocht naar zoekgebieden voor het plaatsen van nieuwe windmolens. Maar dat valt niet mee, aldus Kruijt. Natura 2000-gebieden en andere gebieden waar de natuur voorrang heeft (Natuur Netwerk Nederland) vallen sowieso af.

Bovendien is bepaald dat bij het plaatsen van windturbines zo’n 900 meter afstand moet worden bewaard van woonkernen, en zeker 500 meter van individuele woningen. Er zijn eigenlijk maar drie locaties die nog overblijven: een weiland langs de A2 bij Zijderveld, een locatie net naast het natuurgebied Achthoven. Ook kan nog worden gedacht aan een vierde windturbine bij Autena. Nadeel is wel dat zo'n vierde turbine zorgt voor minder energieproductie bij de drie bestaande turbines.


Opinie raad

Op dinsdag 2 maart staat het onderwerp gegarandeerd tijdens de commissie RVE. Wanneer de politiek kiest voor energieopwekking met alleen windturbines zal wellicht ook gekeken worden naar stiltegebieden. "Dat mag, mits de geluiden niet de normen van een stiltegebied overschrijden", schrijft het college in het opinie-voorstel met de vier mogelijke opties (zie elders op deze pagina).


Windmolens zijn en blijven volgens de gemeente een effectieve manier van energieproductie. De turbines nemen relatief weinig ruimte in beslag, veel minder dan bijvoorbeeld zonneparken. De opbrengst van de windmolens neemt kwadratisch toe met de grootte: een twee keer zo grote turbine levert vier keer zoveel stroom op. Bijkomend voordeel is dat de energieproductie dag en nacht doorgaat. Bovendien kan de grond onder de turbines ook nog voor andere zaken worden ingezet. Maar er zijn ook veel negatieve effecten. Er is grote weerstand in de publieke opinie (zie kader) en ze leiden tot veel horizonvervuiling: de windmolens zijn tot kilometers ver te zien.


Ook zorgen windmolens voor verstoring van het gedrag van vogels en vleermuizen in de directe omgeving van windturbines. Er worden geregeld aanvaringen gemeld.


Stedin

Een grote puzzel is het ook nog om de windturbines aan te sluiten op het elektriciteitsnet van Stedin. "De komende jaren zal het nodig zijn dat er nieuwe stations bij komen, waarop aangesloten kan worden. Dit is een grote investering voor Stedin, maar is strikt noodzakelijk."


Dick Aanen