Vanwege coronamaatregelen worden exposities verlengd

'Mensen zijn wel toe aan een uitje'

leerdam • De medewerkers zijn in de weer om de registratie van de collectie in orde te maken en er wordt druk overleg gepleegd om de drie huidige exposities te verlengen. Want het is jammer dat de exposities ‘Back to the Jungle’ van Eibert Draisma, ‘Koekje erbij', over de koekdoos van Jacques Boon en ‘Cochius en de architecten’ die tot 28 maart duren nu niet bezocht kunnen worden.

Marketeer Laurens Geurtz vertelt dat het ook voor het museum en glasblazerij 2020 een vreemd jaar is geweest. Bij alle werkzaamheden die hij als marketeer verricht, heeft hij een dubbel gevoel. “Aan de ene kant wil je mensen naar het museum trekken en aan de andere kant moet je ook aan de gezondheid van iedereen denken. Alles wat een museumbezoek leuk maakt, was door de lockdowns ineens weg. Dit betreft niet alleen het Glasmuseum, ook de Glasblazerij werd getroffen. Er mochten minder mensen op de tribunes en de glasblazers moesten echt alles uit de kast halen om hun werk met afstand van elkaar te doen. Bij het maken van sommige objecten leverde dit echt problemen op." Verder was het na iedere persconferentie steeds weer de vraag wat nog mocht. Geurtz: “Dan moesten de deuren weer dicht, dan weer open, daarna ging alleen de horeca op slot en half december ging alles weer dicht. We merkten eigenlijk in november al dat de mensen thuis bleven, want een museum of glasblazerij bezoeken zonder de mogelijkheid een kopje koffie te drinken is toch niet zo leuk. Wel jammer voor de lopende exposities, maar we gaan deze verlengen en aanvullen met nieuwe exposities om mensen toch in de gelegenheid te stellen ze te zien.” Geurtz vertelt dat afgelopen zomer, toen bezoek wel mogelijk was, er meer toeristen uit eigen land op bezoek kwamen. Hij verwacht dat dit ook deze zomer zo zal zijn. “Mensen blijven dichter bij huis, fietsen meer en stoppen sneller bij een museum in de buurt. We merkten na de eerste lockdown dat mensen echt toe waren aan een uitje. Dat zal komende zomer niet anders zijn.”

Op de geruchten dat het Glasmuseum op termijn naar het centrum van Leerdam verhuist, reageert Geurtz: "Het zou mooi zijn als het museum bijvoorbeeld nabij het station komt. Het museum ligt nu wel ver uit de route. Wie bij de Glasblazerij is geweest en naar het museum wil, moet toch zo'n twee kilometer over de Lingedijk lopen. We zijn al langer met de gemeente aan het brainstormen over mogelijkheden. We hebben momenteel al het oude ABN-AMRO bankgebouw in gebruik om onze collectie te inventariseren. Zodra de aannemer die het Dr. Reilinghplein aanlegt en nu de benedenruimte in gebruik heeft, vertrekt, zullen we tijdelijk op de benedenverdieping met glaskunst en andere beeldende kunst bezoekers welkom heten in de Glasstad. Dat kan op kortere termijn gerealiseerd worden, maar echt verhuizen van het museum doe je niet zomaar. Je kunt niet over één nacht ijs gaan. Een museum verhuizen betekent grote investeringen en een duidelijke visie op de eisen die je stelt. Ook realiseer ik me dat de huidige locatie voor de mensen een lange geschiedenis heeft. Het museum is nu in de villa van Glasfabriek directeur Cochius gevestigd en dat vinden veel Leerdammers mooi. Maar dit pand heeft beperkingen: de expositieruimtes zijn klein. Onze ambitie is om ooit een mooi museum te hebben met grotere expositieruimtes. Voorlopig concentreren we ons op wat wel kan en werken we er hard aan om Leerdam als Glasstad te promoten. Daarnaast zijn we druk bezig met het zoeken naar een nieuwe directeur om de organisatie compleet te maken en met volle energie de ambities te gaan uitwerken.”