• Kaan, zijn vrouw Alev en dochter Lisa.
• Kaan, zijn vrouw Alev en dochter Lisa.

Deelname vooral leuk en leerzaam

'Muziek is mijn hele leven'

leerdam • Leerdammer Kaan Kurmus (41) zingt tijdens zijn eerste optreden in het tv-programma van RTL4 het Turkse liedje Simarik (Kiss Kiss) van Tarkan. Tijdens deze aflevering kijken ruim twee miljoen mensen naar The voice of Holland, dus het levert de Leerdamse zanger de nodige bekendheid op. Vrijdag 12 februari komt er een einde aan het avontuur van Kaan: hij verliest de battle van Refael Mirila. Het maakt het enthousiasme over zijn deelname aan het programma er echter niet minder om.

"Tijdens mijn eerste optreden in The voice of Holland, de zogenaamde blind auditions, draaiden tijdens het zingen drie coaches zich om. Ik koos voor Waylon, omdat zijn muziek het beste bij mij past. Hij drukte op de rode knop en ik kon met een gerust hart verder zingen. Ik was heel erg blij!"


Kaan Kurmus is Armeens, maar heeft zijn hele leven in Turkije gewoond. In het verleden ging hij regelmatig met zijn vrouw als toerist naar Nederland. Hij had zelfs Nederlandstalige vrienden. Uiteindelijk besloot Kaan, samen met zijn hoogzwangere vrouw Alev, naar Nederland te verhuizen, omdat hun liefde voor ons kleine landje bleef groeien. "Wij lieten ons leven in Turkije achter en verhuisden naar Nederland. Niet voor een paar maanden, maar voor ons hele leven. Nederlanders klagen vaak over het regenachtige weer, maar voor ons is alles in Nederland helemaal perfect", zegt Alev, de vrouw van Kaan.

In Turkije kreeg Kaan les op een privé school, waar hij voor het eerst bewust kennis maakte met muziek. Hij bewonderde de muziekband op zijn school en werd daar leadzanger van. Op zijn zeventiende ging Kaan naar het conservatorium. Daar studeerde hij verschillende soorten muziek en leerde hij nog meer over het vak. Tegenover het conservatorium was een muziekstudio waar zijn broer werkte. Elke pauze ging Kaan daarheen om te kijken hoe mensen muziek maakten. "Ik studeerde opera en countrymuziek, maar ik werd verliefd op het produceren van muziek en daar stortte ik me met hart en ziel in. Muziek is mijn hele leven", aldus Kaan. "Ik heb al meer dan duizend liedjes geschreven. Veel zing ik zelf niet, maar ik produceer voor bekende dj’s, zangers en zangeressen. Dat doe ik al ongeveer twintig jaar. Ik ben overigens ook bezig met het schrijven van een nieuw liedje."


Bijzondere bijkomstigheid is dat Kaan achter de schermen heeft gewerkt bij de The voice Turkije, de Turkse variant van The voice of Holland. Daarom kende hij het programma wel. "Maar ik wilde daar niet op het podium staan, omdat ik ook liedjes maakte voor de jury van deze Turkse editie van het programma."


"Op zolder heb ik een kleine studio waar ik, samen met mijn vrouw en dochter Lisa, muziek maak. Dit doe ik niet alleen voor de lol, maar ook om er geld mee te verdienen. Tijdens Corona is dat natuurlijk minder dan normaal. Soms plaatst Alev een video op YouTube waar ze een liedje zingt of we zetten Lisa voor de camera."

Muziek maken is Kaan zijn lust en leven, maar als hij vrij heeft, speelt hij graag met zijn dochter. ‘’Verstoppertje spelen ze bijna elke dag wel’’, lacht Alev. "Soms komen mijn vrienden langs voor een drankje of lees ik een boek. Ik lees voornamelijk boeken over de technologie van muziek en over politiek", vult Kaan zijn vrouw aan over zijn vrijetijdsbesteding. Naast het schrijven van muziek, werkt de Leerdammer overigens veertig uur in de week in een zonneschermenfabriek.


Het avontuur bij The voice of Holland was voor Kaan leuk en leerzaam. Hij heeft nog regelmatig contact met oud deelnemers. "Soms schrijven we brieven naar elkaar. We zijn echte vrienden. Maar mijn grootste vriend was mijn vader, vorig jaar is hij overleden. Hij was een gepensioneerde advocaat en een schilder. Hij kon prachtige schilderijen maken en die hangen bij ons thuis aan de muur."


Hoewel The voice of Holland een echte wedstrijd is, met winnaars en verliezers, kijken Kaan en zijn familie heel anders tegen het 'echte' leven aan, dat is voor hen namelijk zeker geen wedstrijd. "We voelen ons hier thuis. We hebben bewust gekozen om in Nederland te gaan wonen. Het maakt ons niet uit hoe anderen over ons denken. Ons leven is voor ons perfect", sluit Kaan, die overigens wel de wens heeft om als een succesvolle zanger goed uit de verf komen, af.