• Sanne (midden, met het zwarte leren jack) tijdens het laatste optreden van de Golden Earring in Ahoy.
• Sanne (midden, met het zwarte leren jack) tijdens het laatste optreden van de Golden Earring in Ahoy. Foto: Aangeleverd

Fan Sanne houdt sympathieke actie voor zieke gitarist

'De reacties tot nu toe zijn zo lief'

vianen • Het idee ontstond heel spontaan tijdens een autoritje met haar vader. De 18-jarige Sanne van Hoff uit Vianen was nog min of meer in shock van het nieuws dat Golden Earring gitarist George Kooymans zo ziek is dat hij moet stoppen met gitaar spelen. "Ik hoopte dat het fake news zou zijn. Het was echt een nare dag. Ook omdat in het begin nog niet bekend was wat hij had. Ik hoopte nog dat hij weer beter zou worden, dat hij daarna misschien weer verder kon. Maar ALS, dat komt niet meer goed. Ik heb gehuild en die nacht erg slecht geslapen."

Vrijwel dezelfde dag had Sanne, die een aantal jaar gelden ook de George Kooymans fanclub oprichtte, het gevoel: ik moet iets doen, ik wil hem bedanken. "George heeft heel veel betekend voor de Nederlandse rock 'n roll en popgeschiedenis. Ik zou heel graag willen dat hij dat beseft. Dus mijn vader en ik waren samen aan het brainstormen, wat kunnen we doen? Al snel kwam de gedachte bij ons op om een soort inzamelingsactie te houden: mensen op papier te laten zetten waarom George Kooymans en de Golden Earring zo bijzonder voor hen zijn. En van al die reacties uiteindelijk een boek samenstellen dat we hem aan kunnen bieden." Wanneer Sanne reageert op een oproep van de NOS, gaat het snel. "De NOS zocht fans die iets wilden vertellen, dat was voor een geschreven artikel. Maar toen bleek dat ze me ook graag op de radio wilden. Daarna ging het balletje rollen en was ik ineens overal in de media, echt heel bijzonder." En dat heeft effect: "Ik heb al zoveel reacties binnen: brieven, mails. Maar ook andere hulp. Er is een bedrijf dat het boek gratis wil maken, maar er zijn ook mensen die financiële hulp aanbieden. De reacties zijn zo lief. Ik lees verder de brieven aan George niet, dat is natuurlijk heel persoonlijk. Wel screen ik even snel of er geen nare reacties tussen zitten." De inzendtermijn sluit op 1 maart en Sanne streeft ernaar om op 11 maart het boek ver klaar te hebben. Niet voor niets die datum: dan is George Kooymans jarig. "Ik denk niet dat dat gaat lukken hoor, dat is natuurlijk wel erg snel. Op 11 maart is er overigens sowieso een toffe actie: als eerbetoon zal op veel radiostations om 17:15 uur het nummer Radar Love van de Golden Earring gedraaid worden."


Door de muziek van Golden Earring is Sanne ruim vier jaar geleden begonnen met gitaar spelen. "Mijn moeder en ik luisterden in de auto wat rock 'n roll. En daar was ineens het nummer She Flies on strange wings. De opbouw van het nummer, het gitaarwerk, hoe ze het zongen. Ik vond het fantastisch. Ik was meteen in een andere wereld! Dat was het moment dat ik zei: dat wil ik ook kunnen." Vrijwel direct gaat Sanne op gitaarles. "Ik ben zo blij dat mijn ouders mij daarin ondersteunden en een mooie gitaar hebben gekocht. Mijn motivatie was enorm hoog, ik wilde zo graag muziek van Golden Earring kunnen spelen. Toen ik eenmaal twee nummers in mijn vingers had, heb ik hen nog een brief geschreven, waarin ik uitgelegd heb dat zij een inspiratiebron voor me waren." Sanne bezoekt na dat moment in de auto diverse concerten, niet alleen van de Golden Earring, maar ook van Vreemde Kostgangers, een formatie waarin George Kooymans speelt met Boudewijn de Groot en Henny Vrienten. "Voor een optreden heb ik hem toen een keer kort gesproken en ben ik met hem op de foto geweest. Later ook bij een meet and greet. En ik ben na een concert in Den Haag een keer op een gevonden artiestenpas, min of meer illegaal, achter de schermen geweest. Daar werd leuk op gereageerd, ik heb er een paar mooie handtekeningen aan over gehouden."

Sanne, die na die eerste gitaar inmiddels heel wat exemplaren in huis heeft, 'komt ook door George hoor, hij heeft eens in een video gezegd 'Just one more guitar' en zo denk ik er ook over, het is een leuke verslaving', zou het geweldig vinden later zelf in een theater te staan of een concerttour te houden. "Mijn grootste droom is net zo goed te worden als George, maar op mijn eigen manier."


Brieven aan George Kooymans kunnen nog tot 1 maart gestuurd worden naar: Middelmolen 29, 4133 ES Vianen of ActievoorGeorge@gmail.com.