• Wethouder Govert van Bezooijen: 'Trots op het resultaat'
• Wethouder Govert van Bezooijen: 'Trots op het resultaat' Foto: Aangeleverd

Scholen Beesd sneller onder één dak

beesd • De protestants-christelijke basisschool De Lingelaar en de rooms-katholieke basisschool Sint Antoniusschool in Beesd willen nieuwbouw onder één dak. Het ziet er naar uit dat hun verzoek aan de gemeente eerder dan gepland kan worden verwezenlijkt.

De fractie van ChristenUnie dient volgende week tijdens de raadsvergadering een motie in waarin het college wordt verzocht om zo'n constructie te onderzoeken. De motie, mede ingediend door PvdA, VVD, SGP, Dorpsbelangen en CDA kon tijdens een voorronde-vergadering eerder deze maand al rekenen op brede (en wellicht zelfs unanieme) steun. In het Integraal Huisvestings Plan staat de nieuwbouw pas gepland na 2024. Maar de investering kan door het besluit van de raad aanzienlijk worden versneld.

Het gebouw waarin de Lingelaar is gevestigd, is meer dan 45 jaar oud. De school heeft te maken met aanzienlijke leegstand. De Sint Antonius stamt uit het midden van de vorige eeuw. Bij nieuwbouw onder-één-dak worden de knelpunten in de huisvesting van beide scholen opgelost. En daarnaast biedt de vervangende bouw perspectief op herontwikkeling van één van de twee huidige locaties.


Huisvestingsplan

Het Integraal Huisvestingsplan (IHP) is het eerste plan op het gebied van onderwijshuisvesting van de nieuwe gemeente West Betuwe. Dagelijks bezoeken bijna 4.500 kinderen één van de 33 basisscholen die zijn gevestigd in 21 kernen binnen de gemeente West Betuwe. In het IHP wordt aangegeven welke nieuwbouw- en renovatieprojecten de komende 12 jaar worden opgepakt. In totaal gaat het om een investering van 28 miljoen euro. Vanaf 2016 is jaarlijks al een bedrag van 1 miljoen euro gereserveerd. Dat bedrag gaat omhoog naar 1,5 miljoen euro en vanaf 2025 naar 2,2 miljoen. Op korte termijn gaat het om 13 scholen, op middellange termijn om zes scholen en op lange termijn om vier scholen. Wethouder Govert van Bezooijen heeft de afgelopen twee jaar met alle negen betrokken schoolbesturen overeenstemming bereikt. Hij is trots op het resultaat. "Het is een onderhandelingsresultaat waar we allemaal gelukkig van worden."


Geen meerkosten

Van Bezooijen kan heel goed leven met de motie om het plan voor een brede school in Beesd naar voren te halen. "Het naar voren halen van deze investering zal niet leiden tot meerkosten. We moeten de al geplande kosten wel iets eerder verwerken in de begroting. Het zal ook geen nadelige gevolgen hebben voor andere scholen."

In de voormalige gemeente Geldermalsen zijn voorbereidingen getroffen voor vervangende nieuwbouw van de scholen in Buurmalsen en Tricht en vervanging van obs Jan Harmenshof en de Oranje Nassauschool in Geldermalsen. Verder is de bouw van een nieuwe school in De Plantage op dit moment in uitvoering. In Neerijnen is acht jaar geleden de nieuwbouw van obs Koning Willem Alexander en cbs Goudenstein gerealiseerd. In Lingewaal zijn bijna alle scholen vervangen en gerenoveerd. Met uitzondering van de basisschool in Spijk.


Nieuwbouw en verduurzaming

De komende drie jaar worden nieuwbouwprojecten van de Brede School in Spijk en integraal kindcentra in Buurmalsen-Tricht en Jan Harmenshof-Oranje Nassau in Geldermalsen opgepakt, evenals de renovatie van de Rehobothschool in Geldermalsen. Er is bovendien extra provinciaal geld beschikbaar voor het verduurzamen van schoolgebouwen van de Rehoboth (Geldermalsen), De Schakel (Meteren), Mr. Aafjesschool (Meteren), De Springplank (Rumpt), Eben-Haëzerschool (Waardenburg), de Lingeborgh (Geldermalsen), obs Pr. Willem Alexander (Ophemert), cbs De Kievitsheuvel (Hellouw) en cb Klingelenburg (Tuil).

.