• Het Stedelijk Leerdams Mannenkoor ‘Zang en Vriendschap’ wil dolgraag weer aan de slag.
• Het Stedelijk Leerdams Mannenkoor ‘Zang en Vriendschap’ wil dolgraag weer aan de slag. Foto: Hans van Vrouwerf

'We proberen de contacten te onderhouden'

Snakken naar betere tijden

Het Stedelijk Leerdams Mannenkoor ‘Zang en Vriendschap’ – opgericht in 1928 en destijds ontstaan vanuit de Glasfabriek – heeft in ‘normale’ jaren een goed gevulde agenda. “Naast de wekelijkse repetities doen we mee aan korenfestivals, geven ons jaarlijkse concert en werken mee aan Dodenherdenking en diverse kerstuitvoeringen. Maart vorig jaar kwam daar een einde aan. We hebben alle activiteiten stilgelegd. Als bestuur en leden vonden we dat heel erg, maar we hadden geen andere keus”, zegt voorzitter Pieter Manuputty.

“We hebben in totaal vijftig leden. Twee daarvan zijn jonger dan zestig jaar, de anderen zijn zestig of (beduidend) ouder. De leden wilden graag oefenen, maar ze durfden gewoon niet. Ook als bestuur vonden we dat we voorzichtig moesten zijn. Vandaar dat we besloten hebben om met alle activiteiten te stoppen, met de uitvoeringen, maar ook met de repetities. We hebben alleen afgelopen zomer nog een barbecue gehouden. Netjes op anderhalve meter. Voor de rest niets.” Diverse leden werden besmet met corona. “Eén van onze leden is aan het virus overleden. Voor ons als bestuur de bevestiging dat we uit moeten kijken.” De leden zijn trouw, vertelt Manuputty. “Niemand heeft nog opgezegd. Daar zijn we heel dankbaar voor. Als bestuur hebben we bepaald dat de leden geen contributie hoeven te betalen zolang we niet bij elkaar komen. Een aantal betaalt desondanks gewoon door. Heel bijzonder. We sparen dat geld op. Zodra corona achter de rug is, gaan we kijken hoe we dat geld gaan besteden.”

Het dagelijks bestuur komt regelmatig samen: “We zijn met z’n drieën, doen een mondkapje op en houden afstand. Dat is met zo’n klein groepje goed te doen, met vijftig man moet je daar niet aan beginnen. We houden onze leden via nieuwsbrieven en mailtjes op de hoogte van het verenigingsnieuws. En we bellen elkaar. Als er leden ziek zijn of naar het ziekenhuis moeten, geven we dat aan elkaar door. Vervelend dat het alleen op deze manier kan, elkaar bezoeken is jammer genoeg niet verstandig.” De leden missen de onderlinge contacten via de concerten en repetities enorm, vertelt Manuputty. “Dat geldt zeker ook voor de wekelijkse repetitieavonden. Gezellig met elkaar oefenen, na afloop even wat drinken. Voor veel leden is die avond hun enige uitje.” Vandaar dat Pieter Manuputty uitkijkt naar de tijd dat het virus de wereld uit is. “We hopen dat we binnenkort weer bij elkaar mogen komen en gezellig een avondje kunnen zingen. Het zal nog best even duren voor we concerten geven. We hebben een jaar niet gezongen, alles moet van het begin af opgebouwd worden. Maar we zijn al zo blij als we gewoon weer kunnen repeteren. Daar snakken we naar.”

Harmonie Orkest Excelsior

Al een jaar heeft Harmonie Orkest Excelsior uit Vianen geen concert meer gegeven. Zo goed en zo kwaad als het gaat, proberen bestuur en leden de contacten te onderhouden. “Het voorjaarsconcert is voor de tweede keer afgezegd. We maken nu maar plannen voor november en kijken wat er in 2022 mogelijk is”, zegt voorzitter Irka Heestermans. Excelsior heeft in ‘normale’ jaren een stampvolle agenda. In februari is er een play-in, waar leden en gastmuzikanten een hele zaterdag oefenen om ‘s avonds een uitvoering te geven. Het voorjaarsconcert, concoursen, festivals, medewerking aan Koningsdag en Dodenherdenking, zomeroptredens in de Efteling, buitenconcerten in de Viaanse wijken, een concert in november, in december het Kerstconcert; de agenda van Excelsior loopt over. Dit jaar viel het overgrote deel van de activiteiten weg. “Het enige wat we buiten de lockdowns konden doen, was oefenen met dertig muzikanten. Leden moesten zich opgeven voor die repetities. In de praktijk pakte dat goed uit. Soms waren leden verhinderd door verjaardagen of vakanties, anderen moesten voor hun werk naar het buitenland; we hoefden maar weinig leden teleur te stellen.”

Waar de repetities gedeeltelijk door konden gaan, werden alle concerten afgezegd. Door de tweede lock-down ligt het verenigingsleven sinds half oktober compleet stil. "We missen de onderlinge contacten. Veel van onze leden zijn alleenstaand, die repetitieavonden betekenen veel voor hen. Ze missen de gezelligheid en ontmoetingen.” Het bestuur probeert waar mogelijk het contact met de leden te onderhouden. "We verzorgen nieuwsbrieven, speelden online een kerstbingo en bellen elkaar. Soms komen we elkaar tegen in de stad en maken een praatje. Veel leden pakken regelmatig hun instrument om even te oefenen, maar de échte animo is weg. We hadden een programma ingestudeerd voor het voorjaarsconcert 2020, maar dat ging niet door. Daarop waren we van plan om in november een uitvoering te geven, maar ook die is geschrapt. Ook het voorjaarsconcert 2021 hebben we afgezegd. We willen zo graag weer aan de slag, al is het maar op anderhalve meter.”

'We missen de onderlinge contacten, de leden kijken uit naar die ontmoetingen'.