Afbeelding
Foto: Esther Verweij

fotoreportage sneeuw- en ijspret

regio • Massaal werden de afgelopen dagen de schaatsen ondergebonden voor een dagje ijspret. Ook in de regio werd volop geschaatst. Sinds lange tijd konden vele ijsverenigingen de poorten van hun ijsbanen openen. Vanwege de situatie rondom corona moest wel rekening worden gehouden met diverse maatregelen. Zo konden vaak alleen leden komen schaatsen. Maar er werd niet alleen gegleden op de officiële schaatsbanen, ook in de vrije natuur werd volop van het ijs genoten. En waar sommige genoten omdat zij eindelijk na jaren weer op de schaats konden, en dus bijvoorbeeld weer heerlijk konden zwieren of een lange afstand konden schaatsen, keken anderen vol verwondering rond. Voor hen was het immers de eerste keer dat zij zoveel sneeuw en natuurijs zagen. Een enorme belevenis.

De schaatspret zorgt hier en daar echter ook voor overlast. Zo liet de gemeente Vijfheerenlanden zaterdagmiddag weten dat de Diefdijk vol was: er stonden te veel auto's geparkeerd, waardoor onder andere hulpdiensten er niet meer langs konden. De gemeente riep vervolgens op de instructies van politie en boa's op te volgen, voor de eigen veiligheid.


Niet alleen op het ijs werd genoten van het winterse weer, de sneeuw die de dagen voorafgaand aan de strenge vorstperiode was gevallen zorgde ook voor heel veel plezier. En sommige mensen streepten een langgekoesterde wens van hun bucketlist, zoals Ada die altijd al een keer in de bikini van de sneeuw had willen genieten. Het kon nu in haar eigen achtertuin in Heukelum. Een 88-jarige Leerdammer leefde zich uit op een bijzondere 'sneeuwpop' (zie voor deze foto de website). Maar er werden ook volop iglo's gebouwd in de regio, van dijken gesleed en sneeuwpoppen gemaakt in allerlei soorten en maten. En soms zelfs met een mondkapje voor, want tja: ook daar moest natuurlijk nog steeds rekening mee worden gehouden. En zelfs kwam er een 'ouderwets' vervoermiddel tevoorschijn: een heuse arrenslee, dat getrokken werd door een paard. Broer en zus òp de slee genoten volop van dit bijzondere vervoersmiddel.


Het winterse weer leverde natuurlijk ook veel sfeervolle foto's op, die volop met Het Kontakt werden gedeeld. Een kleine selectie van alle foto's is terug te vinden op deze pagina, meer foto's zijn terug te vinden op de website van Het Kontakt, www.hetkontakt.nl.


Bijgevoegde foto's zijn gemaakt door de volgende personen: Esther Verweij, Peter van Meurs, Fas Vermeulen, Sarah Hobo, Trudy Fortuijn-van Es, Willy Hagoort, Ingrid Donselaar, Ada de Jongh, Jantine, Adrie van Kuilenburg-Herwijnen, Ineke en Tina Vos.