Vijfheerenlanden: Windmolens en zonneparken nog niet aan de orde

Als inwoner van Vijfheerenlanden ben ik, en waarschijnlijk alle inwoners van Vijfheerenlanden tevreden, dat we geraadpleegd worden over het onderwerp Klimaatverbetering in Vijfheerenlanden.

Wij hopen dan ook dat u deze keer als gemeente de mening van alle inwoners zeer onder de aandacht brengt, omdat inwoners van onze gemeente nooit willen dat Landschap, Natuur en Landschapsuitzicht op het polderlandschap onnodig ontwricht worden door windmolens en zonneparken.

Wij dorps- en plattelandsmensen willen ons zo gekoesterde landschap waar we erg trots op zijn niet veranderen of aantasten, want eenvoud, rust en natuur is de echte leefbaarheid die er bestaat.

Mijn reactie op de toegezonden brief van de gemeente Vijfheerenlanden is als volgt: Er moet eerst terdege uitgebreid onderzoek gedaan worden naar de energieopbrengst bij het grote aantal industriebedrijven en bedrijfsloodsen, sportaccommodaties en grote horecaondernemingen, met daarbij een groot aantal woningen van dorpsgenoten.

Veel dorpsgenoten willen wel zonnepanelen op het dak bij goede afspraken op financieel gebied. Dit onderzoek moet dus eerst plaatsvinden, voordat het onderzoek naar windmolens plaatsvindt.

Conclusie: Laat de gemeente Vijfheerenlanden de regie in onze regio zelf in handen houden en laat de inwoners niet verstoord of gestoord worden door altijd tegen die rond jakkerende horizonvervuilers aan te moeten kijken.

Veel berichten uit de media vermelden, dat energiebedrijven, windmolenfabrikanten, zonneparkfabrikanten en projectontwikkelaars te veel invloed willen uitoefenen op de gehele klimaatstrategie door ons overbevolkte land vol te stuwen met windmolens en zonnepanelen. Is dit soms financieel gerichte strategie?

Nogmaals windmolens en zonneparken zijn desastreus en zorgwekkend voor ons kleine kikkerlandje.

Volgens een goed en vertrouwelijk omschreven bericht in de media van afgelopen weken is duidelijk geworden, dat de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden het laagste percentage aan energieopwekking van de 30 regio’s behoeft te leveren.
Volgens de grafiek is dit 0,3 TWh, wat opgewekt behoeft te worden. Dit is veruit het laagste percentage van alle regio’s.

Dus ga eerst de omschreven reactie in dit bericht zorgvuldig uitwerken voor dat er hectische beslissingen worden genomen.

J. Lakerveld
Tienhoven aan de Lek