‘VHL geeft inwoners letterlijk stem’

vijfheerenlanden • Inwoners van Vijfheerenlanden krijgen de mogelijkheid via een burgerinitiatief invloed uit te oefenen op de raadsagenda.

Als zo’n initiatief door tenminste tien stemgerechtigde inwoners wordt ondersteund, bespreekt de raad het voorstel. CDA, SGP, VHL Lokaal, CU en PvdA kwamen met een amendement, waardoor ook jongeren vanaf zestien jaar de mogelijkheid krijgen zo’n initiatief in te dienen of te steunen. Ook personen of organisaties die actief zijn binnen Vijfheerenlanden, maar elders wonen, kunnen een verzoek aan de raad richten.

CDA-er Kees Bel was enthousiast over het voorstel. “Het gaat over de stem van onze inwoners in de raadzaal. Ik vind het belangrijk dat inwoners invloed kunnen hebben op de agenda van de raad. Ze weten wat er speelt in hun leefomgeving en hoe dingen anders of beter kunnen. Zo maken we Vijfheerenlanden beter, mooier en leuker.” Eerder pleitten fracties ervoor ook jongeren van zestien jaar en ouder de kans te geven zo’n initiatief in te dienen. CDA en SGP bereidden daarom een amendement voor om ook die groep die kans te geven. “We kijken uit naar de frisse, nieuwe inzichten die jongeren kunnen geven. Kom maar op”, aldus Bel.

Beide partijen kwamen ook nog met het voorstel om het aantal van tien ondertekenaars in sommige gevallen te verhogen naar 25. “We willen geen extra drempels opwerpen, maar serieus met deze zaak omgaan. Het moet niet gaan om luchtballonnen die tijdens de verjaardagsborrel worden bedacht”, zei SGP-er Evert Geluk. Vandaar dat beide fracties voorstelden tien ondertekenaars aan te houden bij ideeën voor een wijk of kern, maar dat aantal te verhogen naar 25 als het gaat om de hele gemeente. “Tien ondertekenaars past uitstekend bij een kern, met 56.000 inwoners mogen we voor de hele gemeente wat meer verwachten”, vonden Bel en Geluk in koor.

De andere fracties stonden vierkant achter de keuze voor zestien-plussers, maar aarzelden over de verhoging naar 25 handtekeningen. "Eerst maar eens kijken hoe het met tien werkt, dan kunnen we dat over een of twee jaar altijd nog aanpassen", oordeelden VHL Lokaal, CU, VVD, D66 en PvdA. Temidden van alle eensgezindheid gooide Erik van Doorn (GroenLinks) de knuppel in het hoenderhok. Hij stelde vast dat het amendement bepaalt dat initiatieven alleen worden behandeld als ze niet in strijd zijn met de goede zeden, geldende normen en waarden en de openbare orde. Die openbare orde begreep Van Doorn, de andere overwegingen vond hij subjectief. "Wie bepaalt dat? Dat ligt voor ieder mens anders.” Die afweging wordt gemaakt door raadsvoorzitter Sjors Fröhlich die de initiatieven vervolgens doorsluist naar de raad. Van Doorn vond die procedure ‘principieel onjuist'. "Ik proef weinig vertrouwen in het beoordelingsvermogen van de voorzitter. Daar moeten we nog maar eens over doorpraten”, grapte Fröhlich. Van Doorn: "Als er iemand vertrouwen heeft in de burgemeester, ben ik het wel, maar het gaat om het principe.” Bel: "Die beoordeling kunnen we prima aan de voorzitter toevertrouwen. Ik stel me voor dat hij de gekste dingen schrapt en de rest aan de raad over laat.” Dico Baars (CU) en Evert Geluk benadrukten dat het gaat om gangbare juridische termen. Maar Van Doorn hield voet bij stuk. Uiteindelijk kreeg hij alleen steun van D66.