Het Dierentehuis - met Hella Verweij links -  is deels afhankelijk van giften, zoals van Darius in 2018.
Het Dierentehuis - met Hella Verweij links - is deels afhankelijk van giften, zoals van Darius in 2018. Foto: Aangeleverd

'De dieren krijgen gewoon de zorg die ze verdienen'

Dierentehuis in financieel zwaar weer

leerdam • En zolang het virus rondwaart, komt daar waarschijnlijk geen verandering in. “De dieren merken eigenlijk niets van het virus”, lacht teamlid Hella Verweij. “Als medewerkers hebben we wel met allerlei beperkingen voor onszelf en bezoekers te maken. Wij blijven natuurlijk open, wij kunnen niet thuiswerken. Wel laten we maar een beperkt aantal mensen binnen. Daarom hebben wij onze werkwijze aan moeten passen: we kunnen alleen op afspraak bezoekers ontvangen.”

Een ander probleem is dat er bij het Dierentehuis beduidend minder geld binnenkomt dan anders. “Zo hebben we het afgelopen jaar geen collecte gehouden. We vonden het niet verantwoord de collectanten in deze tijd op pad te sturen. Dat wilden we onze vrijwilligers niet aandoen.” Maar die keuze kostte het Dierentehuis wel zo’n 8.000 euro. En er vielen nog meer inkomsten weg. “We organiseren elk jaar een open dag. Die levert al gauw 1000 tot 1.200 euro op. Ook dat evenement ging dit jaar niet door.”


Pensionfunctie

De voornaamste inkomstenderving leed de instelling, doordat de pensionfunctie van het dierentehuis voor een belangrijk deel wegviel. “Anders kunnen we van het geld dat op die manier binnenkomt, dieren opvangen, eten voor ze kopen en andere reguliere onkosten betalen. Die inkomsten vallen nu voor een groot deel weg. Bij de jaarwisseling hadden we maar vijf of zes katten in pension en datzelfde gold voor de honden. Voorgaande jaren huisvestten we tijdens Oud en Nieuw veel meer dieren. Mensen die anders op vakantie gaan, bleven dit jaar thuis. De cijfers voor de zomervakantie zien er zo mogelijk nog beroerder uit. In de maanden juli en augustus bleef de helft van onze ‘vaste klanten’ thuis. Dat kostte ons veel geld.”

In 2019 kwam er bij het Leerdamse Dierentehuis nog 33.500 euro aan pensiongeld binnen, over 2020 is dat zeker 10.000 euro minder. Het team wil per se niet dat de financiële zorgen ten koste van de dieren gaan. Kwalitatief wat minder eten, de temperatuur in de verblijven een graadje lager of andere bezuinigingen op de verzorging zijn onbespreekbaar, benadrukt Hella Verweij.


Goede zorg

“De dieren krijgen gewoon de zorg die ze verdienen. We zijn heel blij met onze donateurs en er zijn altijd weer mensen die ons opnemen in hun testament. Zo’n legaat kan er voor zorgen dat we niet in het rood eindigen.” Een andere manier om de financiële druk te verlichten, is de website ‘Dierendonatie’ die uitgaat van crowdfunding voor dierenprojecten. “Eén van onze readers die we gebruiken om chips uit te lezen ging kapot. We informeerden Dierendonatie, die zette onze wensen op hun website en binnen een uur was het geld binnen. Een uitkomst!"


Puppyhonger

Van andere corona-invloeden merken de medewerkers van het Dierentehuis weinig. Onlangs kwam uitgebreid in het nieuws dat veel mensen in deze tijd ‘puppyhonger’ hebben, omdat ze langdurig thuis zitten en wat vertier zoeken. De wachttijd bij een fokker is soms groot, zodat veel mensen er toe overgaan hun nieuwe huisdier via Marktplaats aan te schaffen. Het beroerde is dat achter die ‘handel’ nogal eens illegale fokkers van puppyfarms in Oost-Europa schuil gaan. Vaak leveren ze ongezonde dieren, waarvan de inentingen zijn vervalst en die niet gechipt en geregistreerd zijn.


Spannend

Het Dierentehuis aan de Koenderseweg heeft geen ervaring met die tendens. “We hebben eigenlijk geen puppy’s”, zegt Hella Verweij. “En de honden die we hebben, zijn niet van die knuffelaars. We zijn wel benieuwd wat er straks gebeurt als corona weer over is. Iedereen gaat dan weer gewoon naar zijn of haar werk en het is afwachten wat de mensen doen met de honden die ze net hebben aangeschaft. Het wordt dan best spannend wat er op ons afkomt.”


André Bijl