Onderzoek naar woningbouwplannen

varik/ophemert • Er lijkt toch weer wat hoop voor de oude woningbouwplannen Slingerbos in Ophemert en Molenblok in Varik.

Maar beide projecten zijn sinds de eerste ideeën wel een stuk duurder geworden. Als de plannen ongewijzigd doorgang vinden en de dijk veilig is verklaard, kan er wellicht al in 2022-2023 gebouwd worden op een deel buiten de dijkzones. Maar het plan wordt wel een stuk duurder dan ooit de bedoeling was.


Overgangszone

Beide plannen liggen in de overgangszone tussen het dorp en de dijk. Gronden voor beide projecten werden al aangekocht in 1996 en 2002. Na jaren van planontwikkeling en de bouw van 31 woningen in Molenblok, zijn beide projecten in de wacht gezet, toen de dijkversterking werd aangekondigd. Met de dijkversterking zouden de gebruiksmogelijkheden tenslotte veranderen en kon woningbouw niet zoals op dat moment gepland doorgaan vinden.


In 2018 hebben de besturen van Waterschap Rivierenland en voormalige gemeente Neerijnen een samenwerkingsovereenkomst (SOK) gesloten over de manier waarop dijkversterking en woningbouw samen op konden gaan. Beide projecten werden hiermee aan elkaar gekoppeld. Met de dijkontwerpen die recentelijk ter inzage zijn gelegd (Ontwerp Projectplan Waterwet) is volgens het college van de gemeente West Betuwe helderheid ontstaan over de ruimtelijke mogelijkheden voor woningbouw. "Met die inzichten die wij nu hebben, gaat dat een verslechtering van beide grondexploitaties opleveren", aldus het college in een brief aan de gemeenteraad.

Ook de aanwonenden zijn geraadpleegd, evenals de dorpstafel Ophemert. In februari is er ook een gesprek gepland met de dorpstafel in Varik. Aanwonenden kunnen voor februari schriftelijk hun reactie sturen over het project.


Haalbaarheidsonderzoek

De resultaten van het haalbaarheidsonderzoek worden volgens het college in het eerste kwartaal van 2021 met gemeentebestuur en waterschap besproken. Belangrijke vraag is of de plannen wel of niet moeten worden voortgezet. "De negatieve ontwikkeling van de grondexploitaties zal hierbij een belangrijke rol spelen. Net als de reacties die zijn opgehaald uit de directe omgeving van de projecten." Van definitieve koersbepaling kan echter pas sprake zijn als waterschap en gemeente hierover overeenstemming bereiken in het licht van de uitvoering van de eerder gesloten samenwerkingsovereenkomst.