• Een drone inspecteert huurwoningen in Schoonrewoerd.
• Een drone inspecteert huurwoningen in Schoonrewoerd.

Drone inspecteert huurwoningen

schoonrewoerd • Huurwoningen van KleurrijkWonen in Schoonrewoerd worden vanaf 15 februari geïnspecteerd met behulp van een drone.

Onderhoudspartner van KleurrijkWonen, Nijhuis Wolters, doet dat met hulp van het bedrijf Aeroscan. Sinds juni vorig jaar zet Aeroscan een drone in om een groot deel van de huurwoningen te inspecteren. De buitenzijde van de huurwoningen wordt op deze manier heel precies in beeld gebracht. Het gaat om daken, gevels en kozijnen. Binnenkort is Schoonrewoerd aan de beurt.

De grote drone wordt bediend door een team van drie en vliegt in verticale en horizontale banen langs het huis of gebouw, op ongeveer tien meter vanaf het dak en de muur. Met de camera wordt de buitenkant van woningen gefotografeerd. Zo kan heel precies de staat van de muren, dakbedekking en kozijnen worden gemeten. Met de beelden die de drone maakt, wordt bepaald wanneer en welk onderhoud nodig is. Die beelden worden opgeslagen en gebruikt om een 3D-model van de woning te maken. Overigens zónder persoonlijke details; alle personen, kentekens en ook de binnenzijde van de woningen worden onherkenbaar gemaakt, door te blurren ofwel vervagen.

KleurrijkWonen hoort tot de eerste lichting corporaties die de kwaliteit van het woningbezit op deze manier in kaart brengt. Huurders en direct omwonenden ontvangen vooraf informatie over de inspectie met een drone. In de omgeving worden flyers verspreid en er staan waarschuwingsborden rond de locaties waar de drone vliegt.


Aanvullende informatie en de planning is te vinden: www.aeroscan.nl/kleurrijkwonen.