• Jeroen Verbeek 'op zijn kop'.
• Jeroen Verbeek 'op zijn kop'. Foto: Everdina Sleeuwenhoek

De rol die het eeuwenoude boek speelt in diverse levens

'De Bijbel zet je leven op zijn kop'

regio • Dit jaar is het thema: ‘Houvast’. De organisatie Wycliffe Bijbelvertalers beweert: ‘Als mensen de Bijbel ontvangen in hun eigen taal veranderen levens vaak op een bijzondere manier’. Dat maakt nieuwsgierig. Wat is dit voor boek?

De 'Maand van de Bijbel' is een goede aanleiding om aan een aantal mensen te vragen welke rol de Bijbel in hun leven speelt, en of die veranderd is in coronatijd. Is er in deze vreemde tijd bijvoorbeeld meer behoefte aan houvast?


"Nee, dat is het afgelopen jaar niet bij mij opgekomen", antwoordt Heidemarie van Drunen (75) uit Vuren. Ze leest incidenteel in de Bijbel, meestal op zoek naar iets wat het Boek zegt over wat haar maatschappelijk bezig houdt. Het eeuwenoude en meest gelezen Boek ter wereld blijft haar wel boeien, zegt ze.


"Of je de Bijbel ook kunt lezen zonder geloof in Jezus? Dat gaat soms best goed, maar geloven wat er stáát is een heel ander verhaal. Sommige voorbeelden werken prima in het hier en nu. Neem de geschiedenis over de overspelige vrouw en Jezus, Die niet oordeelt. Dat die oude woorden nu nog zo herkenbaar zijn, dat is best apart."


Ze herinnert zich iemand die op zijn sterfbed graag voorgelezen wilde worden uit een boekje dat hij als kind met Kerst kreeg. "Het voorlezen gaf hem een enorm gevoel van vrede en de ster gaf hem hoop. Dus in de woorden van je eigen taal komt 'het' woord dichterbij."


Andere bronnen

Ook Claudia Favier (56) uit Asperen heeft niet méér behoefte aan houvast in deze coronatijd dan anders. Zij leest geen Bijbel en merkt op: "Ik geloof wel dat Jezus een verlicht persoon was, maar ik geloof niet zo in de Bijbel. Ik ben geïnspireerd door andere bronnen, zoals de boeken van Christina Von Dreien."


Onvoorspelbare toekomst

Volgens Jeroen Verbeek (38) uit Leerdam, werkzaam in de sales, heeft een mens altijd houvast nodig. Hij leest niet meer of minder in de Bijbel dan vóór corona, en ervaart dat wat Jezus zegt ‘woorden van eeuwig leven’ zijn.

"Het leven met Jezus, en het lezen van de Bijbel, zet je leven op zijn kop."


Psalm 5 is de favoriete tekst van zijn Ecuadoraanse vrouw Alejandra. Een van de eerste verzen luidt ‘Elke morgen kijk ik omhoog naar U’.


Houvast

Gertjan Pors (41) uit Asperen heeft wél meer behoefte aan houvast in deze coronatijd.


"Als ambulancechauffeur kom ik achter de voordeur bij mensen die corona hebben. De kans om dan besmet te raken, is reëel aanwezig. Het is elke dag mijn gebed of God me wil bewaren voor corona, zodat ik mijn werk mag blijven doen en er zo voor de mensen kan zijn."


De Bijbel geeft hem zekerheid. "Omdat de toekomst nu helemaal niet te voorspellen is, is het fijn om te weten dat God er altijd voor ons is, tenminste, dat geloof ik. Het geeft mij heel veel rust te weten dat, in welke moeilijke situatie we ook verkeren of nog komen, God voor ons zorgt."


Zijn jongste dochter Nienke (12), die in Gorinchem Havo/ VWO volgt, besteedt nu juist meer tijd aan het geloof, en heeft er meer over geleerd, vertelt ze.


"Soms is het moeilijk om te geloven dat God er altijd is, maar ik weet dat Hij er altijd voor je zal zijn, ook als je twijfelt."


Psalm 141 vindt ze erg mooi. "Er wordt in gezegd dat Hij altijd bij je zal zijn en je zal beschermen door welke tijd je ook heen gaat."


Meer informatie:


q www.bijbelgenootschap.nl


q www.wycliffe.nl


Levien Vermeer