'Reuring' in het centrum

leerdam • De overgrote meerderheid van de gemeenteraad van Vijfheerenlanden is donderdag akkoord gegaan met het plan van aanpak voor het maken van de Binnenstadsvisie Leerdam. Voor de inhuur van externe advisering en begeleiding werd 35.000 euro beschikbaar gesteld.

Alleen VHL Lokaal voelde weinig voor het voorstel. “De binnenstad heeft op korte termijn ondersteuning nodig. Het is beter om nu een stadsmanager aan te stellen die direct aan de slag gaat om de problemen van het centrum aan te pakken. Er liggen plannen en ideeën genoeg. Dat is beter dan weer een extern bureau in te schakelen”, vond Teus Meijdam. Overigens had Meijdam tot zijn verbazing gelezen dat er inmiddels in Leerdam al een stadsmanager actief is. “Weet het college daarvan en draagt de gemeente daar financieel aan bij”, wilde hij weten. CDA-er Ridvan Elmaci stelde vast dat er actie nodig is om de langzaam leeglopende winkelpanden in de gemeente aan te pakken. “Veel ondernemers verdwijnen en de leegstaande winkels veranderen steeds vaker in studio’s en appartementen of er komt een eetgelegenheid in.” Elmaci vroeg het college om ook de Leerdamse jongerenraad in te schakelen bij het opstellen van de visie. “Misschien komen zij met leuke ideeën.”


SGP-woordvoerder Ton de Bruijn vond dat de ondernemers bij zo’n visie op de eerste plaats moeten staan. Ook vroeg hij aandacht voor de parkeerproblematiek. “Ik begrijp dat er zeven appartementen verschijnen op de Hoogstraat. Waar moeten de bewoners parkeren? Hoe lossen we dat op?” CU-woordvoerder Gert Schut stond vierkant achter het maken van de nieuwe visie, terwijl VVD-er André van der Leest het inschakelen van de jongerenraad steunde. “Betrek zoveel mogelijk inwoners bij de plannen. Er moet meer reuring in het centrum komen.”


Wethouder Huib Zevenhuizen beloofde dat er aandacht aan het parkeren wordt besteed. “Daar zit inderdaad druk op. Het parkeren maakt daarom deel uit van de visie.” Hij liet weten dat stadsmanager Tinja van Zanten is aangesteld door de LOV en dat die vereniging ook de kosten voor haar rekening neemt. “En natuurlijk is het een prima plan om de jongerenraad bij het opstellen van de visie te betrekken. De binnenstad is van iedereen, dus is het goed om zoveel mogelijk inwoners mee te laten doen.”