Fröhlich: ‘concrete aanwijzingen ordeverstoringen’

leerdam • Volgens burgemeester Sjors Fröhlich waren er anderhalve week geleden ‘concrete aanwijzingen voor grootschalige ordeverstoringen' op het Europaplein in Leerdam. Dat zei hij donderdag tijdens de raadsvergadering, waarin hij op eigen initiatief verantwoording aflegde over de genomen maatregelen. Mede gelet op de rellen die zich die week elders in ons land voordeden, waren de aanwijzingen voor Fröhlich voldoende reden om gebruik te maken van een aantal noodbevoegdheden.
Volgens Fröhlich verschenen er rond 25 januari op sociale media diverse oproepen tot grootschalige rellen op het Europaplein. "Die moesten plaatsvinden op vrijdagavond 29 januari vanaf 20:00 uur. Ook werden er in de omgeving posters opgehangen met de oproep om met bedekt gezicht en onopvallende kleding daar te gaan rellen.” Voor de portefeuillehouder Openbare Orde en Veiligheid aanleiding woensdag de ‘veiligheidsdriehoek' bijeen te roepen die bestaat uit burgemeester, Officier van Justitie en politiechef. Vanwege de serieuze dreiging vond de ‘driehoek' het gerechtvaardigd om van vrijdagmiddag en in de nacht van vrijdag op zaterdag voor het Europaplein en omgeving een noodverordening af te kondigen. "In dat gebied was het voor bezoekers verboden vuurwerk of brandstof bij zich te hebben. Dat gold ook voor attributen die als wapen konden worden gebruikt én gezichtsbedekkende kleding, terwijl ook deelname aan groepsactiviteiten verboden was. Bovendien was het de politie toegestaan om preventief te fouilleren”, aldus Fröhlich die benadrukte dat er die week veel overleg is gevoerd met de ondernemers van het Europaplein én het centrum. "Vrijdagochtend vroeg werden vijf personen gearresteerd voor de oproep tot deze rellen. Zaterdagavond werden ze weer vrijgelaten, hun zaak is inmiddels geseponeerd.”
Zaterdag kwam de ‘driehoek' opnieuw bijeen, vertelde Fröhlich. "Er waren signalen dat de relschoppers op zaterdagavond in plaats van op vrijdag in actie zouden komen.” Omdat de dreiging minder concreet was, werd die dag geen gebruik gemaakt van de noodbevoegdheid.