Uitspraak Niemans gooit VHL-agenda in de war

meerkerk • De uitspraak in de affaire Niemans heeft grote gevolgen voor Vijfheerenlanden. Naast de forse financiële kopzorgen zijn er onverwachte bijverschijnselen. Zoals het gedoe om de agenda van de raadsvergadering rond te krijgen. Daar was de raad donderdag toch al gauw een minuut of twintig zoet mee. Om te beginnen, zou de raad zich buigen over het Mobiliteitsplan Vijfheerenlanden en het Actieplan Armoede en Schulden. Beide onderwerpen werden tijdens de vergadering van 15 december – pal na de uitspraak van de rechter – al doorgeschoven. Afgelopen week kwamen ze wéér niet aan bod.

Burgemeester Sjors Fröhlich liet weten dat de ‘agendacommissie’ op verzoek van het college deze beide onderwerpen van de agenda heeft gehaald, zodat B&W ze kunnen bekijken in het licht van de ‘nieuwe financiële situatie’ van Vijfheerenlanden. De raad ging daarmee akkoord, al benadrukte CDA-er Martine Vissers wel dat het Actieplan Armoede en Schulden zo belangrijk is dat het zo min mogelijk vertraging op mag lopen. “Dat onderwerp moet ruim voor de zomer terug op de agenda.”
De commissie Welzijn, Onderwijs en Sport gaf onlangs groen licht aan het voorstel om 500.000 euro beschikbaar te stellen voor de bouw van de kantine van Leerdam Sport. Vandaar dat het onderwerp als hamerstuk naar de raadsvergadering kon. Toch werd het onderwerp geagendeerd als bespreekstuk, omdat de provincie - vanwege het opgelegde preventief toezicht - deze uitgave eerst moest toetsen. "Deze toetsing is afgerond en we hebben inmiddels goedkeuring”, vertelde Fröhlich donderdag, zodat het voorstel alsnog tot hamerstuk werd ‘gepromoveerd' en de raad zonder verdere discussie akkoord ging. Daarmee was het gedoe rond de agenda nog niet afgelopen. VHL Lokaal-voorman Wim van Dijk stelde voor ook het Gemeentehuis en het Samenhangend Duurzaamheidsbeleid van de agenda te halen. "Laten we er eerst voor zorgen dat onze financiën op orde zijn om daarna als raad prioriteiten te stellen. Een belangrijk onderwerp als het Actieplan Armoede en Schulden is ook al in de ijskast gezet.”
Maar de overgrote meerderheid van de raad koos ervoor deze twee onderwerpen wél te behandelen.