'We gaan lekker aan het werk en laten ons niet leiden door angst'

De scholen gaan weer open

leerdam • Ook de Koningin Wilhelminaschool in Leerdam gaat van start. “We zijn heel blij voor de kinderen, maar we kijken wel goed hoe we het voor iedereen zo veilig mogelijk kunnen maken’”, zegt directeur Niels Verbaas. “Als team vinden we het prettig dat we weer ‘gewoon’ les kunnen geven, al gingen de afgelopen periode heel veel dingen door. De leerkrachten waren bij wijze van spreken 24 uur per dag online, ze zagen de leerlingen constant. Maar nu kunnen we elkaar weer ‘in de ogen kijken’. En de leerlingen kunnen weer samen spelen. Die echte contacten zijn veel prettiger.” Maar op de ‘Wilhelmina’ zijn er ook zorgen. “We weten nog niet zoveel van de Britse variant en dan is het best opmerkelijk dat voor het hele land een lockdown geldt, maar de scholen open gaan. Ook ouders maken zich daar zorgen over, maar we hebben hen duidelijk gemaakt hoe we de zaken aanpakken en ik heb er alle vertrouwen in dat de leerlingen deze week allemaal weer op de stoep staan. En de leerlingen zijn ook blij. Al zal een enkeling misschien denken: moet dat nou echt”, lacht Verbaas.

De school doet er alles aan om per groep een bubbel in stand te houden. “Leerlingen van de ene groep komen niet in contact met die van een andere. De klassen spelen op aparte vakken op het schoolplein en – hoe onaardig dat ook klinkt – we weren ouders van het terrein. Ze leveren hun kinderen af bij het hek en mogen ze daar ook weer ophalen. We proberen het ook zo te regelen dat er zo min mogelijk ouders tegelijk bij het hek staan." Mondkapjes voor de leerlingen zijn niet verplicht. Verbaas: “We doen wat we kunnen en nemen alle mogelijke voorzorgsmaatregelen, maar het moet voor de leerlingen niet té ongemakkelijk worden. We gaan lekker aan het werk en laten ons niet leiden door angst.” Door eventuele besmettingen bestaat de mogelijkheid dat groepen om de haverklap in quarantaine moeten. Verbaas is daar niet zo bang voor. “Er wordt hierover in de media best veel onrust gecreëerd, maar ik denk dat het meevalt. Ook in de achterliggende periode zijn er heel weinig leerlingen besmet geraakt.” Het team van de Wilhelminaschool staat in ieder geval te popelen om weer aan de slag te gaan. “We hebben alles goed voorbereid. We zijn er klaar voor.”


Wegwijzer Vianen

Ook De Wegwijzer in Vianen gaat weer open. Directeur Michelle Tersteeg: "Voor de leerlingen is het fijn dat ze weer ‘gewoon' les krijgen. Bovendien kunnen ze elkaar nu eindelijk weer ontmoeten." Het team van De Wegwijzer heeft zich de afgelopen week zo goed mogelijk voorbereid. "Probleem is wel dat we lang moesten wachten tot de protocollen van het ministerie bekend waren. Die kwamen pas donderdag binnen.” Sterker nog: pas zaterdag werd bekend dat het OMT adviseert basisschoolkinderen met ‘snottebellen' thuis te houden. Tersteeg benadrukt dat ook op De Wegwijzer de veiligheid hoog in het vaandel staat. "We vinden het belangrijk om alle veiligheidsmaatregelen in acht te nemen. Als team zijn we daarover voortdurend in gesprek. Ons bestuur - Stichting Trinamiek - geeft ons daar alle ruimte voor.” Zo doet De Wegwijzer er alles aan om de leerlingen in vaste groepen te laten werken. "Ook buiten spelen gebeurt in de eigen klas. Daar zijn duidelijke afspraken over: elke groep heeft een eigen stukje op het plein waar ze mogen spelen." De leerkrachten van De Wegwijzer hebben veel zin om weer aan de slag te gaan. "We doen ons uiterste best om het voor de leerlingen zo veilig, plezierig en werkbaar mogelijk te maken.”