Nieuwe regels vervoer met regiotaxi Utrecht

Nieuwe regels vervoer met regiotaxi Utrecht

utrecht • Er gelden in verband met corona vanaf 8 februari nieuwe regels voor veilig reizen met de regiotaxi. De belangrijkste wijzigingen zijn dat de reizigers die gebruikmaken van regiotaxi verplicht zijn om een chirurgisch mondkapje (type II of type IIR) te dragen en dat het maximaal aantal personen dat in de taxi mag zitten wordt beperkt.

Daarnaast zijn er nog meer regels bekend gemaakt: bij het boeken van een rit, stelt de telefonist enkele vragen om na te gaan of er geen corona gerelateerde klachten zijn (gezondheidscheck). Als er geen klachten zijn, dan mag er gewoon met de regiotaxi gereisd worden; de chauffeur draagt een chirurgisch/ medisch mondkapje. Passagiers zijn verplicht een chirurgisch mondkapje (type II of type IIR) te dragen voordat zij in de taxi stappen. Wanneer iemand dit niet bij zich heeft of weigert het op te zetten, dan kan de chauffeur niet vervoeren of helpen bij het instappen; er mag per bank of rij stoelen slechts één zitplaats bezet zijn. Reizigers mogen niet recht achter elkaar zitten of recht achter de chauffeur plaatsnemen. Dit betekent dat reizigers die normaal voorin plaatsnemen, hier niet meer mogen zitten; reizigers stappen zo mogelijk zelf in- en uit en doen de gordel om, maar de chauffeur kan wel ondersteunen als dit nodig is.
Als gevolg van de maatregelen kunnen minder ritten met de regiotaxi worden uitgevoerd. Daarom wordt gevraagd zo vroeg mogelijk ritten te bestellen. Door het verminderen van het aantal passagiers in de voertuigen, kan het op sommige momenten erg druk zijn, de callcentermedewerker kan dan vragen de rit eerder of later te laten beginnen. De organisatie vraagt om alleen voor noodzakelijke reizen de regiotaxi te gebruiken. Meer informatie:

q www.regiotaxiutrecht.nl


Aandacht voor opvolging in familiebedrijven

regio • Het CDA is blij dat het initiatiefvoorstel dat zij heeft ingediend om meer aandacht en ondersteuning te creëren voor MKB-familiebedrijven resultaat oplevert. Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht is onlangs met een Statenbrief gekomen waarin de resultaten en de conclusies van de twee pilots over bedrijfsopvolging worden toegelicht. De belangrijkste conclusies zijn dat het investeren in bewustwording bij ondernemers door de provincie Utrecht loont en dat het beschikbaar stellen van een voucher voor een adviseur de drempel verlaagt om tot bedrijfsopvolging over te gaan. Binnenkort komt GS met een voorstel om vijf ton uit te trekken voor het ondersteunen van MKB-familiebedrijven bij bedrijfsopvolging.

In 2018 diende het CDA, samen met SGP, 50Plus, PvdA, SP en de VVD, een initiatiefvoorstel in om meer aandacht en ondersteuning te genereren voor MKB-familiebedrijven. Familiebedrijven zijn de ruggengraat van de Utrechtse economie. Ze hebben een sterke regionale binding en een grote maatschappelijke betrokkenheid. Echter, ongeveer 70 procent van de familiebedrijven overleeft een bedrijfsopvolging niet. Er was nauwelijks aandacht en ondersteuning voor deze specifieke opvolgingsproblematiek. Wat vooral gemist werd in Utrecht, is een netwerk van familiebedrijven. Juist dit netwerk, met de provincie Utrecht als neutrale verbindende partner, kan ondersteuning bieden bij de uitdagingen die specifiek spelen bij familiebedrijven.