Van Tilburg: 'Geen wanprestatie'

vijfheerenlanden • Harry van Tilburg (Fractie Lokaal Alert) vindt de hele kwestie Niemans 'onbegrijpelijk, oneerlijk en onrechtvaardig'. Hij ging voor de argumentatie helemaal terug naar het jaar 1969. In dat jaar werd het streekplan Alblasserwaard-Vijfheerenlanden vastgesteld. Vianen, dat toen 4000 inwoners telde, kreeg de opdracht om de grote industriële bedrijven binnen te halen om op die manier de werkgelegenheid te stimuleren. Daarvoor werd het industrieschap Vianen-Hagestein in het leven geroepen. De buurgemeente bezat immers meer grond. "Het industrieschap heeft zich altijd gehouden aan de oorspronkelijke onmogelijke opdracht en heeft vooral gekeken naar stimulatie van de werkgelegenheid. Dat daardoor een problematische grondtransactie tot stand kwam is begrijpelijk. Er was zeker geen sprake van wanprestatie." Van Tilburg bestrijdt dat Niemans ooit in staat zou zijn geweest om meer dan 40.000 kuub aan betonpalen per jaar te produceren, als de grond door het industrieschap wel op tijd zou zijn geleverd. De Hagesteiner vindt het onrechtvaardig dat het Gerechtshof in 2017 afweek van het advies van de Commissie van Deskundigen.


'Vianen wilde schikken'

vijfheerenlanden • Vijfheerenlanden moet een bedrag ophoesten van 92 miljoen euro. Waarom heeft de gemeente Vianen niet eerder geprobeerd om te schikken met Niemans Beton? Dat had miljoenen en nog eens miljoenen euro's bespaard. Het was ook één van de kwesties die de inwoners van Vijfheerenlanden bezighield. Volgens wethouder Huib Zevenhuizen heeft de gemeente Vianen tot tweemaal toe een schikkingsvoorstel gedaan. "Na het verschijnen van het rapport van de commissie van deskundigen is een eerste schikkingsvoorstel gedaan van 1,5 miljoen euro. Na de uitspraak van het Gerechtshof Den Haag in 2017 is een schikkingsvoorstel gedaan van tien miljoen euro. Er was nog ruimte om verder te onderhandelen. Op het bod van tien miljoen euro deed Niemans een uiterste tegenbod van 52 miljoen euro en wilde niet over een lager bedrag onderhandelen." De gemeente Vianen vond het door Niemans gedane uiterste bod veel te hoog en heeft geen tegenvoorstel meer gedaan. "Het tegenbod van Niemans was namelijk veel hoger dan het door de gemeenteraad van Vianen vastgestelde onderhandelingsmandaat en ook veel hoger dan de door het Gerechtshof Den Haag vastgestelde schade van 39 miljoen euro. Later heeft de gemeente Vijfheerenlanden aangegeven bereid te zijn te schikken binnen de bandbreedte van de uitspraak van het Gerechtshof van 8 augustus 2017. Ook dat heeft niet tot een schikking geleid omdat Niemans toen een bedrag van 72 miljoen euro vroeg."

Voorziening

Tot en met de jaarrekening 2017 is de hoogte van de voorziening Niemans in de jaarstukken Vianen opgenomen op basis van het meest recente door de gemeente Vianen gedane schikkingsvoorstel. Dat betrof dus een bedrag van 1,5 miljoen euro in 2016 en tien miljoen euro in 2017. "Immers", verklaarde Zevenhuizen, "na de uitspraak van het Gerechtshof in 2017 stond nog beroep open bij de Hoge Raad. De uitkomst daarvan was nog niet bekend. Nadat het cassatieverzoek van de gemeente Vianen (vanaf 2019 de gemeente Vijfheerenlanden) in 2019 door de Hoge Raad is afgewezen is de voorziening Niemans in de jaarstukken 2018 verhoogd tot 41 miljoen euro."