CU: 'De schouders eronder'

vijfheerenlanden • Dico Baars (ChristenUnie) ging in zijn bijdrage uitgebreid in op de vragen die door de inwoners waren gesteld over de affaire-Niemans. "Dat gebeurde niet alleen via de digitale weg, maar ook persoonlijk. Soms op de meest vreemde plekken: in de supermarkt of in een eenzame kerk bij de kerstnachtdienst."

"Het zit mensen hoog en het is logisch dat mensen ons als volksvertegenwoordigers opzoeken en begrijpelijke vragen stellen: hoe heeft het zover kunnen komen?, is er inderdaad gelogen en moeten we die fusie terugdraaien. De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat deze vragen mij raken en bezighouden. Omdat het geen makkelijk en lichtzinnige vragen zijn."

Volgens Baars moet de gemeente echter niet de handdoek in de ring gooien. "We moeten onze schouders eronder zetten. Met een mentaliteit die ons als poldermensen kenmerkt. Als het water tegen de dijken klotst, dan zijn wij niet de mensen die de dijken doorsteken en ons verschansen achter de volgende dijken in de hoop dat 'ie het wel houdt. We zijn poldermensen die bij dreigend gevaar samenwerken om het water buiten te houden en op die manier het tussenliggend land droog te houden. We zijn dat aan de inwoners van onze polders verplicht. En we zijn dat ook aan elkaar verplicht. Hoe leren we van de lessen die we van dit dossier te leren hebben?"

Het is belangrijk om samen als raad de eerste stap te zetten en te kijken wat de gevolgen van deze zaak zijn. "We zijn in elk geval blij dat de structurele lasten en structurele inkomsten in evenwicht zijn. Het is een perspectief waarmee we verder kunnen."