De Niemans-claim en de Enecogelden

vijfheerenlanden • Kan de Niemans-claim van 92 miljoen niet gewoon betaald worden met het geld dat de gemeente Vijfheerenlanden vorig jaar verdiende met de verkoop van de Eneco-aandelen. Opbrengst 78,5 miljoen euro. Dat lijkt logisch, maar dat is het toch niet helemaal.

"Er is geen rechtstreeks verband tussen de ontvangst van de Eneco-gelden en de betaling van de bijdrage als gevolg van de claim Niemans", zegt een woordvoerder van de gemeente Vijfheerenlanden. "De opbrengst van Eneco is voor een groot deel aan de reserves van de gemeente toegevoegd. Er zijn voldoende financiële middelen om het totale bedrag te betalen. Dat is een financieringsvraagstuk. De vraag is alleen hoe we deze betaling moeten verwerken in onze administratie, dat is het dekkingsvraagstuk."

De Eneco-gelden zijn voor een belangrijk deel ingezet om de weggevallen jaarlijkse dividendinkomsten te compenseren (ongeveer 1 miljoen euro per jaar), het eigen vermogen op peil te brengen en het vormen van een reserve voor financiële nadelen als gevolg van de coronapandemie. Hierna was nog zo'n 33 miljoen beschikbaar waarover bij de begroting een debat is gevoerd. De raad kan inderdaad besluiten dit bedrag te gebruiken ter dekking van de claim. Samen met de reeds getroffen voorziening voor de claim Niemans van ruim 41 miljoen resteert er dan nog zo'n 18 miljoen die uit andere reserves gedekt zal worden worden. De raad besluit daarover in de raadsvergadering van maar 2021.


Eigen vermogen

Het klopt volgens de woordvoerder dat dankzij de Eneco-gelden de gevolgen van de claim beter te dragen (lees: te dekken) zijn. "Dankzij deze ontvangsten lukt om de schade te betalen, zonder dat het eigen vermogen negatief wordt. Desondanks betekent de uitspraak een enorme financiële strop voor de gemeente en verslechtert de financiële positie, met name de verhouding 'eigen' en 'vreemd' vermogen. En hiermee neemt de kwetsbaarheid voor een ander risico, bijvoorbeeld renteschommelingen, toe."