• Tijdens een ludieke actie in de nieuwjaarsnacht werd Vijfheerenlanden omgedoopt tot 'Niemansland'.
• Tijdens een ludieke actie in de nieuwjaarsnacht werd Vijfheerenlanden omgedoopt tot 'Niemansland'. Foto:Geurt Mouthaan

Raad Vijfheerenlanden schuldbewust na miljoenenclaim

'We hebben slechte wedstrijd gespeeld'

vijfheerenlanden • Dat zei D66-fractievoorzitter Klaas de Zwaan afgelopen woensdag bij het verantwoordingsdebat over de Niemans-claim. De gemeente moet een bedrag van 92 miljoen euro ophoesten vanwege een verkeerd uitgepakte grondruil in de jaren zeventig.

De Zwaan toonde zich schuldbewust, net als veel andere raadsfracties. “Nu we hier met elkaar verslagen in de kleedkamer zitten, kunnen we klagen over de scheidsrechter, over het harde spel van de tegenstander, over de pech en het bizarre wedstrijdverloop. Maar gegeven de stand moeten we misschien ook constateren dat wij een slechte wedstrijd hebben gespeeld. Verkeerde inschattingen, verkeerde tactiek misschien. Het is hoe dan ook zaak kritisch naar ons eigen spel te kijken.”


Vertrouwen

“Hadden wij als gemeenteraad deze uitslag kunnen voorkomen?”, vroeg Maria de Jong-Middelkoop (CDA) zich af. “Waren we te goed van vertrouwen door de adviezen op te volgen die ons werden voorgelegd door experts en advocaten? Hadden wij onszelf nog veel beter moeten verdiepen in deze zaak? Hadden we op diverse momenten een second opinion moeten vragen bij een andere expert of advocaat? Hadden we beter naar de terecht bezorgde inwoners moeten luisteren? Wilden we niet te graag fuseren? Was deze uitslag nu echt zo’n verrassing of was dit te voorspellen? Met deze vele vragen en dilemma’s worstelen wij als CDA-fractie enorm. Deze uitspraak heeft ons allen diep geraakt en drukt als een zware last op onze schouders.” Het CDA zou graag zien dat de hele zaak nog eens wordt onderzocht door een onafhankelijke onderzoekscommissie. Of dat onafhankelijke juridische experts aan het woord komen tijdens een VHL Plein. "En, zodra de corona-maatregelen dit weer toelaten, een openbaar toegankelijke raadsvergadering waar inwoners bij kunnen zijn en in kunnen spreken."


Complexiteit

Hanneke van der Leun (VVD): “Welke rol kun je überhaupt als raadslid, als fractie, als inwoner?" De zaak duurt volgens haar al zo lang dat meer dan de helft van onze inwoners jonger is dan de oorsprong van deze zaak. "Juist vanwege die complexiteit, waar commissies van deskundige door de rechtbank zijn ingeschakeld en wat te boek staat als de langstlopende rechtszaak ooit, oordeel je op basis van adviezen, die door ingehuurde deskundigen werden gegeven.”

Van der Leun ging ook in op de diverse reacties op social media. “We hebben waardering voor de reacties met humor. Maar storen ons aan de mensen die denken dat ze een complexe zaak als deze beter kunnen beoordelen dan het aantal juristen die hier al jaren aan werken. Kritisch kijken naar wat er gebeurt is goed, maar met het royaal verspreiden van negativiteit en vertellen wat we in het verleden anders hadden moeten doen, daar is helemaal niemand mee geholpen. De claim wordt er geen cent lager van en inwoners krijgen er geen beter gevoel van.”


Rijdende trein

Joop van Montfoort (PvdA) vond de uitspraak te bizar voor woorden. “Een echte mokerslag! Er vindt een enorme worsteling plaats in mijn hoofd. Had ik meer kunnen doen, waar heb ik wat laten liggen? Ik voel me als volksvertegenwoordiger van het hoogste orgaan van de gemeente Vijfheerenlanden verantwoordelijk, maar ben net als mijn collega’s op een rijdende trein gestapt die meer dan veertig jaar geleden is vertrokken.... Met z’n allen hebben naar eer en geweten onze stinkende best gedaan om deze trein niet te laten ontsporen. Maar we moeten helaas constateren dat we daar niet in geslaagd zijn.”


‘Zeer pijnlijk’

“We zijn allemaal verbijsterd”, reageerde Evert Geluk (SGP). “Oud-Leerdammers en oud-Zederikers voelen zich bekocht. Maar evenzeer is deze uitkomst voor de inwoners van Vianen zeer pijnlijk. Het is onzin om te zeggen dat de inwoners er niks van gaan voelen. Investeringen worden uitgesteld en ook andere zaken die gepland waren gaan niet door. Daar moeten we eerlijk in zijn. Dat doet pijn.”


De SGP verwacht een bijdrage van de provincie en het Rijk. "Beide hebben meegekeken en wisten van de casus af. Ze willen toch ook niet een gemeente die niet verder kan groeien. Ze mogen ons toch niet verder laten gaan met onvoldoende voorzieningen, onveilige dorpen, te hoge lasten en zaken die we niet meer kunnen realiseren.” Maar: de wereld staat niet stil na Niemans. "Alleen samen krijgen wij dit Niemans-dossier eronder.”


Dick Aanen