• Bij speeltuin De Beerakker kon maandag al worden geschaatst.
• Bij speeltuin De Beerakker kon maandag al worden geschaatst. Foto: Facebook Speeltuin De Beerakker

In alle dorpen gaan de schaatsbanen open

Beerakker Heukelum heeft de primeur

heukelum • "Na overleg met gemeente West Betuwe bleek een baantje in deze bijzondere tijd mogelijk, indien iedereen zich aan de maatregelen zal houden", schrijft de vereniging op Facebook.

Dat was het startschot om er werk van de maken: sneeuw schuiven, sproeien, sproeien en nog eens sproeien. Maandagmorgen lag er een prachtig baantje. Met grote dank aan de ijsmeesters. Vanaf maandagmiddag konden de kinderen volop genieten op het ijs. Ouders werden opgeroepen zoveel mogelijk achter het hek te blijven.


Duidelijke regels

Er zijn met de gemeente wel heel duidelijke regels afgesproken. De ijsbaan is bijvoorbeeld zeer beperkt toegankelijk voor ouders. "Kijken mag, maar alleen buiten het hek. 's Avonds mag er niet geschaatst worden in verband met de avondklok." De vereniging deed ook een oproep om elkaar een beetje te helpen bij het strikken van de veters en bij het opdoen van de mutsen. "Samen kunnen we heel veel in Heukelum."


Ook ijsclub D'n Ouwe Wiel in Herwijnen is er helemaal klaar voor. Ook hier moeten de schaatsers vanwege de coronamaatregelen op een aantal regels letten. De vereniging vraagt daarvoor begrip en medewerking. "Zonder dat is het niet mogelijk om de schaatsbaan op een verantwoorde wijze open te stellen." In verband met het beperkt mogen toelaten van het aantal bezoekers op de ijsbaan geldt dat de toegang tot de ijsbaan alleen voor leden is die de contributie betaald hebben.


"Corona overvleugelt alles", zegt ijsvereniging Door Eendracht Sterk (DES) in Hellouw op haar Facebook-pagina. "Toch hebben wij als bestuur de intentie om alles klaar te maken voor een aangepaste ijsperiode. Samen kunnen we dat zodat vooral de jeugd nog kan genieten."


IJsclub De Haar

Voor ijsclub De Haar in het West Betuwse dorp Enspijk is de vorstperiode helemaal een opsteker. De vereniging bestond vorig jaar honderd jaar, maar moest de festiviteiten een jaar uitstellen vanwege corona. Het voelt als een enorme opluchting dat leden in de loop van deze week kunnen schaatsen.


Veel ijsclubs in het land zullen jaloers zijn op de ruim bemeten Enspijkse accommodatie. De baan rond is ruim 500 meter lang. "Ik verwacht dat we vrijdag open kunnen", zegt voorzitter Ries Smits. Hij is vanaf zaterdag met met zo'n acht andere bestuursleden en vrijwilligers aan de slag gegaan om alles in gereedheid te brengen. Zondag begon het hard te vriezen, maar ook te sneeuwen en hard te waaien. Dat resulteerde in een eerste laagje sneeuwijs. Niet echt heel ideaal. "Maar ja", zegt Smits, "Je kunt de natuur nu eenmaal niet sturen."


Maatregelen

Normaal gesproken verwelkomt de ijsclub op een eerste avond dat er geschaatst kan worden rond de 800 liefhebbers. Maar dat zit er dit keer niet in, vanwege de strenge coronamaatregelen. "Alleen leden worden toegelaten. Dat geldt overigens niet voor kinderen tot 12 jaar."


Er zijn voor de schaatsers ook speciale corona-veilige routes uitgestippeld. Ze komen bij het hek binnen en moeten het terrein achter de keet en door het kleine hek weer verlaten." De kleedruimte is dicht. Op het buitenterrein zijn bankjes neergezet en kleden neergelegd, waar de bezoekers hun schaatsen kunnen aantrekken.


Jongeren

Er mag hooguit in groepjes van twee personen tegelijkertijd worden geschaatst (huishoudens uitgezonderd) en met inachtneming van de 1,5-meterregel. Jongeren tot en met 17 jaar mogen wel in groepjes schaatsen. Toeschouwers langs de ijsbaan zijn dit jaar niet toegestaan. Smits verwacht dat er zo'n 150 tot 200 schaatsers tegelijkertijd op de baan aanwezig kunnen zijn. Toch wordt het met het mooie winterweer weer ouderwets gezellig.