• In 2019 was er het kinderkoken, in de keuken van Het Dak.
• In 2019 was er het kinderkoken, in de keuken van Het Dak. Foto: Mimi van Rossem

Vrijwilligers Jeugd Actief bedenken creatieve alternatieven

Online koken en online bingo spelen

leerdam • Stichting Jeugd Actief heeft ook voor dit jaar het jaarlijkse schoolvoetbaltoernooi moeten afblazen. “Maar we zijn inmiddels wel druk bezig om enkele leuke online activiteiten voor de kinderen in Leerdam te organiseren", laten Jeugd Actief voorzitter Bart Bruggeman en Kylie Hoekstra, voorzitter van de werkgroep Cultuur, weten. Bruggeman hoopt dat in de herfst toch nog iets van een aangepast voetbaltoernooi gehouden kan worden. Ook hopen hij en Kylie dat dit jaar op 23 augustus het Timmerdorp op het nieuwe Glaspark wel van start kan gaan.

“We zijn al druk aan het nadenken hoe we dit op een veilige manier vorm kunnen geven. We hebben dit jaar, als alles door kan gaan, gewoon de burgemeester en het thema van Timmerdorp zoals we die vorig jaar tijdens de nieuwjaarsreceptie hebben gepresenteerd. We schuiven dat wat we voor 2020 hadden gepland gewoon een jaartje op. De nu nog werkloze Timmerdorp burgemeester is Lucio Messercola en het thema voor 2021 is 'Timmerdorp Goes Street Wise'.

"Eigenlijk was dit de burgemeester en het thema van vorig jaar, maar door de uitbraak van corona kon het Timmerdorp en nog andere activiteiten van Jeugd Actief niet doorgaan”, vertelt Bruggeman. Toch gingen de werkgroepen van Jeugd Actief niet met de armen over elkaar zitten. Al snel nadat bleek dat activiteiten niet door konden gaan, bedachten de vele vrijwilligers allerlei manieren om toch iets voor de kinderen te kunnen organiseren. Zo konden de kinderen vorig jaar toch nog meedoen aan de Kinderboekenweek, het Kinderkookcafé, een speurtocht en een kinderbingo.

Kylie Hoekstra merkte op: "Op 24 februari om 14:00 uur houden we weer een online bingo middag voor de kinderen. Want ook al kunnen en mogen we nog geen activiteiten op locatie houden, we willen wel iets voor de kinderen doen. Dus gaan we weer een online bingomiddag houden. Kinderen kunnen binnenkort via de webshop voor 2 euro een bingopakketje bestellen. In het pakketje zitten drie bingokaarten, er worden negen rondes gespeeld en er zijn leuke prijzen te winnen. De prijzen zijn op te halen bij een lokale ondernemer. Op dezelfde manier gaan we op 5 mei ook het Kinderkookcafé organiseren. We hebben dat afgelopen jaar ook online gedaan en het was een groot succes. Ruim 75 kinderen hebben via een live stream thuis mee gekookt. Van te voren hebben wij bij de kids een tasje afgeleverd waarin alles zat wat ze voor het koken nodig hadden. Echt een succes dus. Het vraagt van ons wel veel meer werk en we moesten goed nadenken over wat er allemaal in het tasje moest, maar dat doen we graag voor de kinderen.”

Doordat de kinderen thuis koken kunnen er net zoveel kinderen meedoen als zich aanmelden. Bruggeman vult aan: “Zoals Johan Cruijff al zei: 'elk nadeel heb zijn voordeel'. Want online kunnen veel meer kinderen aan het kinderkookcafé meedoen. Normaal hebben wij vanwege de capaciteit van de keuken en vrijwilligers een limiet aan het aantal die aan het koken mee kunnen doen, maar nu kookt ieder kind onder toezicht van een ouder thuis.”

Normaal mogen kinderen in de basisschoolleeftijd aan de activiteiten meedoen, maar omdat nu alles thuis afspeelt kunnen en mogen ook jongere kinderen aan de activiteiten meedoen.

Kylie hoopt net als Bruggeman dat het Timmerdorp door kan gaan. Kylie: “Sommige kinderen waren vorig jaar erg teleurgesteld. Zij hadden zich er erg op verheugd om vanwege hun leeftijd, voor de laatste keer aan het Timmerdorp mee te kunnen doen. Heel jammer allemaal. Daarom overwegen we om als het kan, dit jaar iets voor de brugklassers te organiseren. Ook willen we weer een online speurtocht houden waarbij kinderen via de telefoon opdrachten krijgen. Zo leren ze spelenderwijs ook een beetje Leerdam kennen.”

Op de hoogte blijven van de Jeugd Actief activiteiten kijk dan op: www.jeugdactief.nl/activiteit.