Transportbedrijf De Jong krijgt groen licht

leerbroek • De overgrote meerderheid van de gemeenteraad van Vijfheerenlanden is donderdag akkoord gegaan met de vaststelling van het bestemmingsplan Kerkweg 29b en Middelkoop 72 in Leerbroek. Alleen GroenLinks stemde tegen.

Fractieleider Erik van Doorn stelde vast dat Transportbedrijf De Jong hierdoor de mogelijkheid krijgt zijn activiteiten aan de Kerkweg in Leerbroek uit te breiden. En daar was Van Doorn faliekant tegen. “We zijn niet tegen het succes van lokale bedrijven. Integendeel. Maar op verschillende plekken in ons buitengebied zijn bedrijven gevestigd – vaak voortgekomen uit landbouwbedrijven – die daar volgens ons niet meer thuis horen. Dergelijke (transport)bedrijven zijn het buitengebied ontgroeid.” Van Doorn wees erop dat vlakbij het bedrijf een school wordt gebouwd. “De vrachtwagens rijden straks meerdere keren door kleine dorpjes als Leerbroek en Nieuwland of anders via het Hoogeind of de Weverwijk.”

Als het aan GroenLinks ligt, wordt er paal en perk gesteld aan dit soort bedrijven. “We moeten transportbedrijven – of andere bedrijven die niet in het buitengebied thuis horen – een duidelijk signaal geven dat uitbreiden niet meer kan op het platteland. Dat is alleen nog mogelijk op de daarvoor bestemde terreinen dichtbij de snelweg.” Van Doorn stelde vast dat dat ook het bestaande beleid is. “Tegelijkertijd werken gemeenten mee aan het omzeilen van dergelijke afspraken. Blijkbaar is er altijd wel een manier om tegemoet te komen aan de wensen van deze bedrijven.”

De overige fracties gingen akkoord met het voorstel.