• Een klein idee groeide uit tot Gezondheidscentrum M3 in Leerdam.
• Een klein idee groeide uit tot Gezondheidscentrum M3 in Leerdam. Foto: Marjo van Andel

Een klein idee werd Gezondheidscentrum M3

leerdam • "Het is groter geworden dan we ooit hadden gedacht, maar ik ben er trots op dat we dit met elkaar hebben kunnen bereiken. Ik moet mezelf af en toe echt even knijpen." De plannen van fysio- en manueel therapeute Elise Temminck en haar partner Marco Middelkoop, personal trainer, om hun disciplines te combineren, groeiden uit tot Gezondheidscentrum M3 in Leerdam.

Toen Elise en Marco in 2017 de plannen zagen voor Glaspark Leerdam, en zij hoorden dat daar ruimtes gehuurd zouden kunnen worden, leek het de twee wel wat om daar samen gebruik van te maken. "Fysiotherapie en personal training vult elkaar mooi aan en daar samen invulling aan geven op een sportpark, dat leek ons wel een goed idee." Elise en Marco leggen een plan voor aan de toenmalige gemeente Leerdam. "Zij hadden er wel oren naar, maar gaven ook aan dat ze aan het pand van jongerencentrum M3 een andere bestemming wilden geven en boden het ons te koop aan." Hoewel M3 op een prachtige locatie staat, de ontsluitingsweg naar de wijk Broekgraaf loopt straks langs het pand, moesten de twee het aanbod even laten bezinken. "Het is natuurlijk een groot gebouw. Maar ik heb altijd toekomst gezien in gecentraliseerde zorg, het heeft absoluut meerwaarde om diverse disciplines onder één dak te combineren." En zo werd het idee voor een gezondheidscentrum geboren. "Een bevriende investeerder wilde helpen bij de aankoop van het gebouw en we gingen op zoek naar zorgverleners die met ons mee wilden doen. Zo had ik altijd nog contact met een oud-collega die bekkenfysiotherapeute is. Ik heb haar gevraagd of ze voor zichzelf wilde beginnen en zo zijn wij weer samen gekomen. Zij kende op haar beurt weer een diëtiste die nu ook vanuit M3 haar werk doet. Alleen het vinden van een huisarts, wat mij betreft de spil van het centrum, was een uitdaging. Dokter van Gool uit Heukelum sloot zich bij ons aan en runt samen met de huisartsen Temel en Sana nu Huisartsenpraktijk M3." Inmiddels huist er in Gezondheidscentrum M3 een behoorlijk aantal zorgverleners, naast de huisarts en de fysiotherapeut: bekkenfysiotherapeut, podotherapeut, diëtist, logopedist, verloskundige, een kraamzorgbureau en er is een ruimte waar bloed geprikt wordt. En dan is er nog de trainingsruimte voor kleine groepen en personal training. Maar daarmee is het wensenlijstje van Elise nog niet voltooid: "De bovenverdieping is nog vrij. Daar is nog ruimte voor bijvoorbeeld een psychologenpraktijk, die zou ik er heel graag bij hebben, dat sluit goed aan. Maar een tandartsenpraktijk zou ook mooi zijn." Elise merkt dat de verschillende disciplines onder één dak ook voor patiënten veel voordelen kent. "Als eerste zijn de lijntjes kort, we kunnen makkelijk en snel met elkaar overleggen. Maar ook is de drempel lager voor patiënten om een afspraak te maken. Ze zijn immers al op bekend terrein, dat voelt vertrouwd."

In juni 2020 opende het centrum officieel de deuren, maar voor die tijd is er hard gewerkt. "Eerst is alles volledige gestript, want het pand was donker, er zaten weinig ramen in. Het centrum straalt nu rust uit, als gevolg van de inrichting waar ik mijn stempel heb gedrukt." Elise is blij met de uitstraling van het pand, maar ook met de trainingsruimte. "Soms zijn mensen op het vlak van fysiotherapie klaar met hun behandeling, maar is het wel goed om verder te trainen of om preventief aan de slag te gaan. Dat kan nu dus, alleen of in een kleine groep. Bewegen is uiteindelijk het gezondste medicijn. Het mooie van een centrum als dit, is bijvoorbeeld dat de diëtiste ook weer kan stimuleren om te bewegen. Dat dat dan in hetzelfde gebouw kan, maakt het vaak wat makkelijker." Elise erkent dat ze het hele project soms best pittig vond. "Het heeft wat voeten in de aarde gehad, want ons kleine idee is iets véél groters geworden. We hadden het ook echt niet gekund zonder de medehuurders en onze investeerder en mede-eigenaar."


q www.gezondheidscentrumm3.nl