Teveel benzeen-uitstoot bij recycling

hoogblokland • Asfalt Productie Hoogblokland stoot soms meer van de giftige stof benzeen uit dan is toegestaan. De asfaltcentrale werkt eraan om dit terug te dringen.

Dat meldt Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ), naar aanleiding van de publicatie in dagblad Trouw over het feit dat er benzeen vrijkomt bij het recyclen van oud asfalt, soms in zorgelijke hoeveelheden.

OZHZ is in opdracht van de provincie Zuid-Holland belast met het toezicht op de Hoogbloklandse asfaltcentrale, één van de grootste in Nederland. “Wij verlenen daarnaast de milieuvergunning”, licht een woordvoerster van de dienst toe. Uit metingen blijkt dat de centrale langs de Bazeldijk soms meer benzeen uitstoot dan toegestaan. “In het Activiteitenbesluit staat hoeveel benzeen er uitgestoten mag worden. Op basis van de metingen tot nu toe, zit het bedrijf er soms boven, soms onder. Er vinden meer metingen plaats, om een beter beeld te krijgen.” Benzeen wordt door het RIVM als een kankerverwekkende stof omschreven. ‘Er is geen veilige concentratie waaronder geen effecten voorkomen. Er kan altijd gezondheidswinst worden behaald door reductie van de uitstoot.’


Woonomgeving

De luchtexpert van de Omgevingsdienst heeft berekend wat de verhoogde uitstoot van Asfalt Productie Hoogblokland betekent voor het leefniveau. Daarbij wordt gekeken naar in hoeverre de uitgestoten stof uit de schoorsteen van het bedrijf terecht komt in de woonomgeving.

“Dat niveau is lager, door bijvoorbeeld vermenging met andere lucht. Uit die berekeningen blijkt dat het maximaal toelaatbaar risiconiveau op leefniveau acceptabel is, dat wil zeggen dat dit niveau niet overschreden wordt op basis van de normen voor benzeen in de Activiteitenregeling.” Het bedrijf werkt volgens OZHZ aan het terugbrengen van de uitstoot van benzeen. “Zij voeren nu specifiek onderhoud daarvoor uit. Naar verwachting zal medio maart/april 2021 opnieuw gemeten worden door een onafhankelijk meetbureau om vast te stellen wat het effect hiervan is.”

OZHZ houdt hier toezicht op. “Vanzelfsprekend heeft dit ook de aandacht van de provincie. Daarnaast is het landelijk onderzoek dat nu uitgevoerd wordt belangrijk om te leren welke invloeden van belang zijn om de benzeenemissie te verlagen.”


Actualisatie

Asfalt Productie Hoogblokland is bij dat onderzoek betrokken. "Vanuit dit onderzoek worden sinds 2018 jaarlijks emissiemetingen uitgevoerd, waarvan de resultaten door de asfaltcentrale worden gedeeld met de OZHZ.”