'Geen onomkeerbare stappen in Herwijnen'

herwijnen • Staatssecretaris Barbara Visser heeft woensdag aan de vaste Tweede Kamercommissie voor Defensie beloofd dat ze onderzoek zal doen naar een geschikte locatie voor het plaatsen van een militair radarstation, als alternatief voor Herwijnen.

De Kamer had daar in het najaar via een motie van CDA-Kamerlid Martijn van Helvert op aangedrongen. Het onderzoek wordt hoe dan ook uitgevoerd, zegt Visser. “En tot die tijd worden geen onomkeerbare stappen gezet”, aldus de bewindsvrouw.

Als er een geschiktere locatie uit de bus komt, zal Visser de procedure voor Herwijnen stoppen en een ander besluit nemen. “Maar tot die tijd heb ik geen andere locatie en hebben we ook gewoon te maken met het feit dat tot op heden Herwijnen er uitgekomen is.”


Niet tevreden

Martijn van Helvert (CDA) was niet tevreden met het antwoord. “Waarom blijft de staatssecretaris constant refereren aan Herwijnen. Dat hoeft helemaal niet. We kunnen gewoon opnieuw zoeken naar andere locaties. Dat is nu misschien even een omweg, maar uiteindelijk spaart dat tijd, omdat er bij Herwijnen ook nog zaken gaan voordoen die tijd gaan vergen.”

Volgens Van Helvert heeft Defensie een tunnelvisie en is men alleen gericht op de uitkomst ‘radar in Herwijnen’. “Als de staatssecretaris de draai hier nu niet maakt, dan gebeurt het straks wel voor de rechter of bij de Raad van State. Dan lopen we pas echt vertraging op. Als Defensie het enthousiasme dat men voor Herwijnen heeft, zou steken in gesprekken en onderzoek naar andere locaties en creatieve oplossingen, dan zou dat tijd sparen op de lange termijn.”


In Herwijnen strijdt een groep bewoners al jarenlang tegen de komst van het radarstation aan de Broekgraaf. In 2016 heeft het ministerie de grond al aangekocht. Hier stond voorheen de radar ten behoeve van de luchtverkeersleiding.