RAV Gelderland-Zuid zoekt oplossingen voor Vuren en Spijk

Aanrijtijd ambulance blijft zorgpunt

west betuwe • Dat blijkt uit een rapportage van de Regionale Ambulance Voorziening Gelderland-Zuid.

In Spijk werd de tijdsnorm bij spoedritten slechts in 4 van de 8 gevallen gehaald, ofwel een prestatiescore van 50%. In Varik was dat 52,6% (10 van de 19 spoedritten), in Heukelum 64,3% (18 van de 28 spoedritten), in Heesselt 73,3% (11 van de 15 spoedritten) en in Vuren 72,1% (31 van de 43 spoedritten). Er zijn vergevorderde plannen om de ambulanceritjes voor Spijk en Vuren (gemeente West Betuwe) voortaan door de ambulanceregio in Zuid-Holland Zuid te laten verzorgen. Vuren en Spijk zijn de meest oostelijk gelegen dorpen in de gemeente, de regio en de provincie.

Als het plan wordt doorgezet zullen meldingen vanuit beide dorpen binnenkomen op de meldkamer van Zuid-Holland Zuid en dus niet langer op die van Gelderland-Zuid. Hiermee worden kostbare seconden of zelfs minuten bespaard. “Deze afspraken brengen echter wel de nodige haken en ogen met zich mee”, schrijft het college van West Betuwe in het Integraal uitvoeringsprogramma Samen Veilig Verder. “Zo blijft de brandweer in deze gebieden wél onder de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid vallen, wat betekent dat in deze twee kernen de brandweer en de ambulance met twee verschillende meldkamers gaan werken. Om die reden is het van belang dat dit goed onderzocht wordt en er goede afspraken gemaakt worden, voordat de plannen worden doorgevoerd.”


Herwijnen en Heukelum

De ambulancehulpvragen vanuit de kernen Herwijnen en Heukelum moeten volgens de modellen van het RIVM ook uitgevoerd worden door de Regio Ambulancevoorziening (RAV) Zuid-Holland Zuid. “Echter is gebleken dat de RAV Gelderland-Zuid vanuit standplaats Rumpt hier sneller ter plaatse is. Daarom proberen beide regio’s momenteel samen landelijke afspraken te maken, zodat Gelderland-Zuid verantwoordelijk blijft en aangewezen wordt als ambulancevervoerder voor deze kernen.”

De RAV Gelderland-Zuid verzorgde in 2020 in totaal 1.034 spoedeisende ritten (met zwaailicht en sirene). In 89,7 procent van de gevallen waren de hulpverleners binnen de vereiste 15 minuten ter plaatse. Verder waren er 603 A2-ritten, waarbij de ambulance zonder zwaailicht of sirene rijdt. In 95,2 procent van de gevallen was de ambulance op tijd. Door de coronacrisis waren de aanrijtijden langer dan normaal. De ambulancemedewerkers hadden vaak meer tijd nodig om hun persoonlijke beschermingsmiddelen aan te trekken. Ook de gemiddelde totale duur van de zorgverlening is gestegen, wat gevolgen ambulanceregio te maken heeft met de beschikbare capaciteit. “Ambulancezorg is meer dan alleen tijdigheid”, benadrukt RAV Gelderland-Zuid. In bijna een derde van de spoedgevallen wordt besloten om de patiënt niet te vervoeren naar het ziekenhuis. “Het ambulanceteam heeft ter plaatse zorg van dusdanige kwaliteit kunnen verlenen dat verdere zorg in het ziekenhuis niet noodzakelijk was.”

De ambulancezorg is een belangrijk aandachtspunt in het Integraal Uitvoeringsprogramma Samen Veilig Verder van de gemeente West Betuwe. Er wordt ook aandacht besteed aan openbare orde, veiligheid, rampenbestrijding, toezicht en handhaving, vergunningverlening en bijzondere wetten.