West Betuwe beloont 94 initiatieven

west betuwe • De gemeente West Betuwe heeft in 2020 in totaal 94 aanvragen van leefbaarheidsactiviteiten gehonoreerd. Het gaat om een bedrag van 112.000 euro, terwijl 260.000 euro beschikbaar was. In 2019 ging nog 146.000 euro naar diverse activiteiten in de dorpen van de gemeente.

Veel activiteiten gingen niet door vanwege corona. Van de 112.000 uitgegeven euro's is 93 procent besteed aan nieuwe activiteiten en 7 procent aan bestaande activiteiten. Het budget ging onder andere naar activiteitenbord en een tafeltennistabel in Enspijk, een bladblazer voor de speeltuin in Heukelum, de oprichting van de ondernemersvereniging in Herwijnen, een workshop voor jongeren in Rumpt, een frisdisco in Tricht en voor het herplanten van bomen in Rhenoy.

Het budget is echter voor 57 procent niet benut. Het restantbedrag is ingezet voor het harmoniseren van het speelruimte-beleid. Volgens de gemeente een goede bestemming. Want: "In twee jaar tijd wordt de kwaliteit van de speelplekken aanzienlijk verbeterd, waarmee de leefbaarheid een extra impuls krijgt."

Het bedrag van het leefbaarheidsbudget per kern wordt per 1-1-2021 verlaagd. De raad wil dat er extra middelen worden vrijgemaakt voor het speelruimtebeleid. Per 1 januari 2022 gaat een deel van het budget naar activiteiten in dorpshuizen van organisatiekosten van dorpsorganisaties.


In 2019 is de gemeente West Betuwe gestart met kerngericht werken. De gemeente wil dichter bij haar inwoners staan en daarmee ook de leefbaarheid vergroten. Anderzijds moeten burgers worden uitgedaagd om gemeentelijke taken zelf uit te voeren of te bedenken.