• De overbrugklas is puur maatwerk, zegt Jonne Koopman.
• De overbrugklas is puur maatwerk, zegt Jonne Koopman. Foto: William Hoogteyling

Overbrugklas als veilig opstapje

geldermalsen • Klaar met de basisschool, nog niet rijp voor de brugklas. Elke basisschool kent wel een kind dat aan dit beeld voldoet.

Mede op verzoek van het basisonderwijs introduceert de Lingeborgh in Geldermalsen voor deze leerlingen vanaf schooljaar 2021/2022 de overbrugklas. Of het nu gaat om kennisachterstand, sociaal-emotionele redenen, ziekte of familieomstandigheden, er zijn tal van argumenten te bedenken waarom een kind beter op zijn plaats is in de overbrugklas dan in de reguliere brugklas. Al enkele jaren is er extra aandacht voor deze categorie leerlingen, bevestigt directeur Ronald van der Vlies van de Lingeborgh. "We willen nu van start met een aparte klas. Fluvium Openbaar Onderwijs (20 basisscholen met 2200 leerlingen) en andere basisscholen hebben ons dat gevraagd. Jonne Koopman is sinds dit schooljaar de nieuwe teamleider brugklas en zij heeft dit dossier als eerste opgepakt."
Waar Koopman vooral op inzet is een goede uitleg, ook aan de ouders. "Het is nogal een afslag die je als leerling neemt", stelt ze. "Je vertraagt met een jaar en eigenlijk alles wat daarna gebeurt, komt een jaar later. Maar doubleren, dus twee keer jaar één doen, is niet de norm. Tegelijk hebben we scenario's uitgeschreven waarin de leerling niet per se doubleert. We kijken gedurende het jaar of het toch mogelijk is een doorstart te maken naar klas 2. Misschien zelfs op een hoger niveau dan het advies van de basisschool. Dus puur maatwerk leveren, nagaan wat iedere leerling individueel nodig heeft."


Praktische informatie over de overbrugklas is te vinden op:


q www.lekenlinge.nl