Weinig steun voor motie menstruatie-armoede

west betuwe • Verenigd West Betuwe wil weten hoeveel meisjes in de gemeente vanwege armoede in de thuissituatie geen toegang hebben tot hygiënische producten als tampons en maandverband.

De fractie diende dinsdag tijdens de raadsvergadering een motie in waarin het college werd verzocht om te onderzoeken of kosteloze verstrekking van menstruatieproducten plaats kan vinden voor deze meisjes. Bijvoorbeeld via (basis/middelbare) scholen, maatschappelijke instellingen en organisaties. De motie werd echter met 20 stemmen tegen en 11 stemmen voor verworpen.
Uit onderzoek van het feministische platform De Bovengrondse blijkt dat menstruatie-armoede ook in Nederland voorkomt. “Uit interviews met de verschillende organisaties en persoonlijke interviews met vrouwen blijkt dat het probleem van menstruatie-armoede voorkomt bij mensen die onder de armoedegrens leven. Dit is in het bijzonder het geval bij klanten van de Voedselbank, dak- en thuislozen en ongedocumenteerden. De toegang tot menstruatieproducten onder deze groep wordt beperkt door geldgebrek.” In Schotland krijgen meisjes die in armoede opgroeien van staatswege een kosteloze verstrekking van menstruatieproducten.

‘Ruimhartig’

GroenLinks, D66, PvdA, Leefbaar Lokaal Belang West Betuwe vonden het verzoek van VWB om onderzoek te laten doen naar menstruatie-armoede in West Betuwe sympathiek. De motie kreeg echter geen steun van CDA, SGP, ChristenUnie, VVD en Dorpsbelangen. Volgens Lourens van Bruchem (SGP) heeft de gemeente al een ruimhartig armoedebeleid, waarbij de gemeente in bepaalde gevallen ook zaken als een wasmachine of sportschoenen financiert. “Daardoor ontstaat er in deze gezinnen ruimte om ook hygiënische producten te kunnen aanschaffen.”
Wethouder Van Maanen (ook SGP) zag ook weinig in een onderzoek. Wel deed hij de toezegging om in gesprek te gaan met hulporganisatie Helping Hands.


Meer inbraken in West Betuwe

west betuwe • In West Betuwe waren er in het jaar 2020 diverse woninginbraken en pogingen daartoe. Het ging het jaar 2020 om 66 daadwerkelijke woninginbraken en 10 pogingen tot een woninginbraak. Dit is een toename ten opzichte van het jaar 2019. Toen waren er 43 daadwerkelijke woningbraken en 16 pogingen daartoe. Verder is het opmerkelijk dat de meeste inbraken of pogingen daartoe zijn gedaan bij vrijstaande en/ of hoekwoningen.