Wel of geen AZC in Leerdam

Soms is het nieuws nauwelijks nog te volgen en ik heb het gevoel dat het ook vaak steeds erger wordt. Neem bijvoorbeeld nu eens de AZC's (Asielzoekerscentrum) in Nederland. In het ene artikel valt te lezen dat het aantal asielzoekers flink is teruggelopen, maar even later hoor je weer over de bouw van nieuwe AZC's en de problemen dat die nieuwbouw overal weer met zich meebrengt. Zo nu weer in Leerdam. Op 25 januari kon men in het AD een artikel lezen met de kop ‘Hoe groot is de kans dat er een groot asielzoekerscentrum komt in Leerdam?' en een dag later in dezelfde krant een artikel met de kop ‘Streep door asielzoekerscentrum in Leerdam, maar waar dan wel?'

Wat is er toch mis met een AZC kan men tegenwoordig zich afvragen, maar als men het generale beeld bekijkt, lijkt het er steeds meer op, dat Nederland AZC-beu is. En op die manier schuiven we alle asielzoekers over dezelfde kam. Als er ergens een groepjes asielzoekers vervelend aan het doen is, betekent dat niet meteen dat alle mensen die hier asiel zoeken en wachten op een vergunning of al een vergunning hebben, hetzelfde zijn. Ondanks het feit van de Coronacrisis en de mogelijkheid dat andere AZC's leeg komen te staan en dus verbouwd of afgebroken gaan worden, heeft de provincie Utrecht de plicht op zich genomen om ruim 400 vluchtelingen te voorzien van een onderdak. Bij de zoektocht naar een oplossing is gevraagd aan de gemeente Vijfheerenlanden en toen waren er dus problemen.
De potentieel omwonenden zijn nu al ‘boos' - zonder dat er wat beslist is - daar men van mening is dat er te laat informatie is gekomen en de week na de brief stond de eerste gemeenteraadsvergadering over het onderwerp al op de agenda. Natuurlijk weinig rekening gehouden met de bewoners, waartegen de gemeente nog opgegooid had dat het om ‘een verkenning' ging, echter de rapen waren al weer gaar.

De gemeente kwam een dag later met de opmerking dat het weiland in Leerdam voor het AZC toch niet vrij zou komen en dat men op een andere plaats in de gemeente een oplossing zou gaan zoeken, maar dan beduidend kleiner. En dan ligt de vraag weer bij het COA (Centraal orgaan Opvang Asielzoekers), die moet aangeven of men daar mee akkoord kan gaan. Maar waarom is zowat heel Nederland ‘tegen' de komst van asielzoekers of heeft men ‘angst' voor de komst van deze mensen? Ze hebben niet voor niets huis en haard verlaten en willen ook een toekomst opbouwen voor hun gezin met kinderen, zoals wij ook steeds elke dag aan het doen zijn. Kan er dan echt geen oplossing gevonden voor deze mensen, die hun land moesten ontvluchten omdat daar hun leven niet zeker meer was? Nederlandse reltrappers worden toch ook niet in de armen gedrukt, als men in het kader van de avondklok aan het rellen zijn? Zo zijn niet alle asielzoekers hetzelfde; natuurlijk zitten daar ook relschoppers tussen, maar die moeten het niet kunnen verpesten voor de anderen!

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek