• Het bleef rustig in Leerdam.
• Het bleef rustig in Leerdam. Foto: Uppel Media

Noodverordening en arrestaties

Politie voorkomt onrust in Leerdam

leerdam • Ondernemers sloten uit voorzorg reeds om 19:00 uur hun deuren. Hierna nam de politie alles over.

Tientallen agenten liepen, reden of fietsten door de wijk. Dit zorgde dat de mensen die wilden komen rellen de kans niet kregen. Soms kwam er een groepje jongens aan lopen. Zij werden direct gecontroleerd en weggestuurd door de politie.

Enkele keren werd er tussen de flats naast het winkelcentrum vuurwerk afgestoken. De politie reageerde hier direct op. Daardoor kregen onruststokers geen kans. Rond tien uur schaalde de politie af en lieten zij de wijk rustig achter. Wat achterbleef waren enkele avondklok controles verspreid door Leerdam en in de wijdere omgeving. Dit zorgde voor een enkele boete. De meeste mensen hadden hun papieren netjes op orde. Burgemeester Sjors Fröhlich toonde zich verheugd met het verloop van de avond: "Heel veel dank aan politie Vijfheerenlanden en andere eenheden. En natuurlijk iedereen die hieraan heeft bijgedragen."


Eerder op vrijdag had burgemeester Sjors Fröhlich een noodverordening voor het gebied afgekondigd: 'In het aangewezen gebied is het verboden om vuurwerk en brandstof in bezit te hebben. Het is verboden voor iedereen, die deelneemt aan groepsactiviteiten met de bedoeling om de openbare orde te verstoren, om in het gebied aanwezig te zijn. Er geldt een verbod op voorwerpen die als wapen kunnen worden gebruikt en op gezichtsbedekkende kleding'. Fröhlich riep via Twitter ouders op hun kinderen vrijdagavond thuis te houden. "Niet bij een vriend, of even chillen. Thuis. Vanaf 21:00 uur wordt strikt gehandhaafd op de avondklok."


Vrijdagochtend werden door politie Vijfheerenlanden en politie Utrecht vijf mannen in de leeftijd van 18 tot en met 23 jaar uit Leerdam en Asperen aangehouden die werden verdacht van het oproepen tot rellen. Ze zijn zaterdagavond weer heengezonden.