• Vrijwilligers Nardy en Annie (vlnr) sorteren binnengekomen ‘boodschappen’.
• Vrijwilligers Nardy en Annie (vlnr) sorteren binnengekomen ‘boodschappen’. Foto: Aangeleverd

'Mensen maken Vijfheerenlanden'

'Fijn om voor een ander iets te doen'

leerdam • In heel Nederland zijn er al bijna zeven miljoen vrijwilligers. Dat betekent dat er nog ruimte is voor tien miljoen extra vrijwilligers, want iedereen heeft een ander iets unieks te bieden. De gemeente Vijfheerenlanden, SamenDoen en Vianenvoorelkaar slaan de handen ineen met de campagne 'Mensen maken Vijfheerenlanden'.

Tijdens deze campagne laten zij organisaties en hun vrijwilligers aan het woord om te laten zien waarom vrijwilligers zo hard nodig zijn, maar ook wat het vrijwilligerswerk aan de vrijwilliger kan bieden. De aftrap wordt deze week gedaan door Voedselbank Leerdam.


Voedselbank zoekt sterke armen

Een organisaties die geheel draait op vrijwilligers is de Leerdamse Voedselbank. Zeker in Corona-tijd zijn extra handjes zeer welkom, vertelt coördinator Martine Visser: “Normaal gesproken werken we volgens een supermarktmodel. Mensen komen dan zelf hun ‘boodschappen’ doen. Nu kan dit niet en zijn daarom we overgestapt op een krattensysteem. Dat vereist veel sjouwwerk. We zijn dus vooral op zoek naar sterke armen.”


“Het werken in de Voedselbank is leuk werk,” vertelt vrijwilliger Nardy. “We werken in een leuk team en dat mis je echt als je thuis zit.” Zij doet vooral administratieve klussen. “Maar daarnaast van alles en nog wat. Het is gewoon fijn om voor een ander iets te kunnen doen.”


De koffie-inloop is momenteel gesloten. Martine: “Dat wordt wel gemist. Vooral het contact met anderen missen veel mensen. Door het meer bezorgen proberen we wel zo goed als mogelijk contact te houden met mensen die geen groot netwerk hebben.”


Ria houdt zich bezig met de verdeling op recept. “Je probeert van de binnengekomen producten gevarieerde pakketten te maken voor de klanten, zodat ze daar zo volledig mogelijke maaltijden van kunnen samenstellen.”


Per keer gaan er tachtig pakketten de deur uit. “Die pakketten moeten samengesteld worden die vervolgens afgehaald of bezorgd worden,” legt Martine uit.
“In verband met de coronamaatregelen wordt er in kleinere teams gewerkt, die om de week ingezet worden. Dat betekent dat er meer vrijwilligers nodig zijn om al het werk goed te kunnen doen.”


De aanvoer voor producten is gelukkig voldoende geregeld. Martine: “Leuk voorbeeld om te melden, zijn de zogenaamde Straatacties. Een straat adopteert figuurlijk een gezin, waarvoor zij zelf spullen voor verzamelt. Die brengen zij naar de voedselbank, zodat wij die kunnen bezorgen. Dit begon met twee straten en inmiddels doen er al 66 mee. Dit levert nu dus 66 boodschappenkatten per maand op!”


Het werk bij de voedselbank is dan ook heel dankbaar.
“Het werk van de Voedselbank wordt mogelijk gemaakt door veel sponsoren en acties, zoals de straatacties,” vult Nardy aan. “Wij mogen het vervolgens verdelen onder de mensen. Dat levert altijd blije koppies op. Voor ons is dat altijd een feestje!”


Ook enthousiast geworden om Vijfheerenlanden socialer, groener, mooier, diervriendelijker, sportiever, creatiever, gezonder of slimmer te maken? Kijk dan eens op www.vianenvoorelkaar.nl of op www.vacaturebank.samendoen.expert/ of neem contact op met Welzijn Vianen via 0347-374097 of SamenDoen, 0345-637363.


Ook wanneer iemand een vraag heeft op het gebied van ondersteuning of op zoek is naar een vrijwilliger, kan contact met één van beide bovengenoemde organisaties worden opgenomen.