Raad VHL blikt terug op Niemans-affaire

vijfheerenlanden • Woensdag 3 februari mogen raadsleden in Vijfheerenlanden voor de eerste keer hun zegje doen over de Niemans-affaire. Dat is uniek, want de afgelopen ruim 40 jaar moesten ze hun lippen stijf op elkaar houden over de kwestie. In december werd de gemeente door het gerechtshof Den Haag veroordeeld tot betaling van een schadeclaim van circa 92 miljoen euro.

Woensdag wordt de formele geheimhouding die nu nog rust op dit dossier opgeheven. "Niet alleen omdat de juridische noodzaak deze nog langer in stand te houden is verdwenen, maar vooral omdat het ons de mogelijkheid biedt om openheid van zaken te geven", zegt een woordvoerder van de gemeente. Daarnaast zal het college de mogelijkheid krijgen in het openbaar te reageren op de uitspraak, een reflectie op zijn politieke verantwoordelijkheid te maken en mogelijke vervolgstappen uiteen te zetten. Raadsleden kunnen inhoudelijk reageren op de factsheet, die is gepubliceerd op de website van de gemeente Vijfheerenlanden. Inwoners kregen de afgelopen weken eveneens de kans om vragen te stellen. Een interessante vraag is bijvoorbeeld waarom de gemeente Vijfheerenlanden in 2017 het schikkingsvoorstel van Niemans niet heeft geaccepteerd. Het zal ongetwijfeld ook gaan over de vraag of de Eneco-gelden kunnen worden ingezet en wat eventueel de consequenties zijn voor de financiële positie van de gemeente. De samengevoegde vragen worden tijdens de vergadering door de collegeleden beantwoord. Inwoners komen overigens niet live aan het woord tijdens de online-vergadering. Op donderdag 4 februari worden de samengevoegde vragen en de antwoorden gepubliceerd op de website van de gemeente.

Het financiële resultaat van de gemeente zal fors negatief zijn. Bij de jaarrekening 2020 wordt via een dekkings- en bestemmingsvoorstel aangegeven hoe dit nadeel kan worden gedekt. Het besluit dat de raad hier in maart over neemt, wordt verwerkt in de jaarrekening.